Сънувам собствената си смърт


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Здравейте!
Бях към края на осми клас, когато за пръв път сънувах нещо подобно. Именно, говоря за собствената си смърт/нараняване. Не помня много какъв беше сънят, но беше гаден. Слава богу не се повтори. В края на лятото след девети клас отново сънувах нещо подобно. След това всичко започна да зачестявa. Спрях да гледам трилъри, мислейки че те влияят на мозъка ми. Но нищо не се промени. Всеки следващ път ме беше страх да заспа след това… нещо. Не мога да го нарека сън, защото това се случва докато аз съм будна, мозъкът ми действа, но сякаш някой ме контролира. Не мога да направя нищо, за да изляза от това състояние.
Сега ще ви разкажа един от „сънищата“ си:
Аз съм в стаята си. Лежа на леглото, така както преди да започна да се унасям. Стаята се озарява със зелена светлина. Виждам размазани силуети, които изглеждат като хора, но прозрачни. Говореха си нещо. И единия тръгна към мен. Хвана ме и ме хвърли на земята. Тогава започна да ме рита, а други я му помагаше.
Нещо такова е всеки път. Или понякога даже ме убиват.
Не мога да говоря за това с никой. Страхувам се, че съученичките ми ще ме отхвърлят, а всеки път като се опитам да поговоря с родителите си – те са заети с игрите си.

Предприети действия:
Мислех, че е от това, че виждам обстановката в стаята си. Купих си домино за очите. Дълго време нямах никакви проблеми. Свикнах с маската и всичко беше окей. Но последните няколко дни всичко започна да се повтаря.

Семейство:
Живея с майка си, баща си и брат си.
Цял живот сме били заедно.
Майка ми постоянно ми крещи. Дали защото не съм измила чиниите, дали защото не съм изкарала кучето, дали защото „не мога да чета мислите й“. Все намира за какво да се разкрещи.
Баща ми не крещи толкова. Той се заяжда с нея, ако започне малък спор, но всичко свършва до спора.
Брат ми постоянно ме тормозеше. Не можех да направя едно нещо без него. Той е на 14, докато аз на 17.

Приятели:
Имам доста приятели. Повечето са по-малки от мен.
Най-близката ми приятелка е момиче на 15 години, която ме подкрепя във всичко. Тя е преживяла много разочарования. Имала е слаби моменти и все още посещава психолог.

Решаващи моменти:
От пет години насам слушам една група. Всичко, което ме формира като личност са те. Те и „важните първи пъти в живота“. Първата любов, първата тръпка, първата раздяла. Всичко това.

Работа:
Не работя. Уча в математическа гимназия, профила ми е математика.

Очаквания:
Ами като цяло искам да знам на какво се дължи това. Как да го спра? Луда ли съм?

 

Отговор:

От писмото ви е трудно да се разграничи със сигурност дали кошмарните ви преживявания, които описвате, се случват по време на сън (и те са сънища – неподвластна на съзнателен контрол продукция на психиката) или се случват в будно състояние (и те са фантазии, макар и изплъзнали се от контрола на усещането за себе си). Ако е първото няма място за тревога. Сънищата са място, в което се пресъздават и отреагират по иносказателен начин различни травматични и силно емоционално натоварени преживявания и въздействия, които търпим (сега или в миналото) в реалността. Въпреки, че не е лесно, сънищата ни дават възможност да надникнем в собственото ни несъзнавано и чрез анализа на символите в тях ние получаваме шанс да осъзнаем какви процеси се разиграват в по-дълбоките нива на нашата психика. Рядко сънищата отразяват едно към едно реалността. Обикновено реалността в сънищата е представена чрез символи и визуални метафори. В този смисъл, анализата на сънищата представлява инструмент за постигане на по-високо ниво на себесъзнание/себепознание. Повтарящите се сънища имат особено важно значение, тъй като повторението подчертава значимостта на съдържанието. Ето защо всеки, който е изкушен и иска да постигне по-високо ниво на себеосъзнатост, е добре да има връзка с доверен психотерапевт, с чиято помощ би могъл да стигне до скритото значение, което символите в сънищата носят.

Обаче, ако кошмарните преживявания, които описват се случват в будно състояние, тогава може би ще бъде добре да се направи по-прецизна оценка на състоянието ви от квалифициран клиничен психолог или психиатър, за да се изключи начало на психотичен процес (качествени нарушения на психичните функции). Ако се прецени, че става въпрос за продромални симптоми (начални, предшестващи симптоми, предвестници) на психоза, то тогава може да се прецени като целесъобразно психотерапевтичните интервенции да се застъпят и комбинират с медицински терапевтични интервенции (например назначаване на медикаментозна терапия).

Каквото и да предприемете, обаче, от ключово значение ми се струва да се опитате да бъдете по-настоятелна пред родителите си и да ги накарате да ви чуят. Това е важно, защото ако си осигурите тяхното разбиране и подкрепа, вие ще имате много по-големи шансове да се справите бързо и пълноценно с възникналия психологически проблем, израз на който са описаните от вас кошмарни „сънища“.

Успех!

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо