Превърнах се в патологична комарджийка


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Преди 2 години започнах да играя на рулетка в едно казино и смятам че се превърнах в патологична комарджийка,кято вреди на всички около себе си когато не играя съм добър уравновесен позитивен човек,но влезна ли във фаза на игра лъжа пренебрегвам всички и всичко незнам вече раздвоение на личността ли е,шизофрения ли е,мазохизъм ли е,пристрастена към адреналин,допамин серетонин или не знам още какво,имам опити за самоубийство депресивни състояния,знам само че полудявам,

Предприети действия:
Всички ограничения да не ходя там само не съм търсила лекарска помощ,защото си мислех че мога да се справя но явно не мога.

Семейство:
Баща ми е комарджия цял живот ни е пренебрегвал заради хазарт,приятели,кръчми,тормозел ни е мен,сестра ми,майка ми,мразя го затова и мразя себе си че заприличах на него донякъде,майка ми прекрасен човек готова винаги да се жертва за всеки но така и не намери смелост да зареже баща ми.Женена съм от 7 години мъжът ми работи като международен шофьор заради родителите му който му натрупаха незаконно 150000лева дългове и аз последна разбрах за техните машинации преди 2 години и половина разбрах и това ми съсипа,не можех да спя да ям с него се виждаме през три месеца и на мен ми е мъчно защо така се разви живота ни,имам дъщеря Дая тя е най хубавото нещо или единственото нещо което ме прави истински щастлива,за моите 27 години мога да напиша роман.

Приятели:
Повечето ми познати и приятели ме мислят за много красива,умна без проблеми защото не вярвам в истинско приятелство единствения период когато съм била наистина добре е между 17-20 години отделно от родителите ми работех парите ми стигаха и спестявах не бях обременена нито с проблемите на родителите ми нито с проблемите на съпругът ми и неговото семейство,мама се опитва да ми помогне но не знае как,съпругът ми също само че сме на път да се разделяме както се очертава.

Решаващи моменти:
Не завърших средното си образование заради баща ми,което много ме тежи,той ми е подстригвал косата два пъти това доста ме депресира никога не съм употребявала наркотици,пия рядко алкохол,пуша да ви кажа вече не знам каква личност съм,преди мислех че съм борбена,енергична,позитивна,можеща да се справи със всичко но вече не знам,проблемите на хората около мен ме премазаха психически.

Работа:
В момента не работя,започнах работа на 16 години работех докато не родих дъщеря си и понеже не успявам да си намеря работа от 8 до 5 за да мога да взимам дъщеря ми от детска,поради тази причина не работя няма кой да се грижи за детето ми.

Очаквания:
Опитвам се да разбера психическо заболяване ли имам?Трябва ли да пия хапчета,хазарта ли ми е основния проблем или проблемите на мъжът ми,просто ми трябва компетентно мнение!

 

Отговор:

Здравейте,

Първият, най-критичен етап от лечението на всяка зависимост е свързан с осъзнаване на проблема. Следващата задача, пред която е изправен зависимият, е да си даде сметка от какъв тип подкрепа и помощ се нуждае за да успее да спре. И сам да потърси помощ. А не да прави това под натиска на други хора от обкръжението си, например членове на семейството му. Вие сте преминала успешно този най-първи етап от лечението – признаването на проблема и осъзнаването на необходимостта от помощ. И това е ключова предпоставка за започване и провеждане на ефективно лечение. Повечето хора с проблем като вашия имат нужда от помощ, но отричат това, отказват да го признаят, често дори и пред себе си. На тях не може да се помогне. Но вие не сте сред тях.

Каква помощ, обаче и от кого да бъде потърсена? Помощ може да бъде предоставена по най-различни и понякога неочаквани начини, например под формата на активна подкрепа на приятел или друг близък човек, под формата на информация за начина, по който други хора с подобни проблеми са успели да се справят, но също така и под формата на консултиране със специалист. Сама разбирате, че лекарства за успешното осъществяване на стъпките от този първи етап от лечението, няма. Ето защо консултирането с лекар е малко ефективно. Има, обаче, различни психотерапевтични подходи, които подпомагат зависимите в този първи етап – етап на осъзнаване на проблема и взимане на решение за промяна. Психотерапевтичната намеса на този етап е съсредоточена в най-голяма степен в подпомагане на зависимия да намери лични причина за здравословна промяна в живота му, да подкрепи неговата мотивация и да му помогне да остане свързан с нея в критичните моменти от лечението, когато импулсивното желание за възвръщане към проблемното поведение нараства прекомерно. Във всички случаи вие ще се нуждаете от човек или група от хора, които да ви подкрепят и да бъдат до вас в трудните моменти. Важно е да имате опитен наставник, който да ви партнира в този процес. Това може да бъде квалифициран професионалист, но може да бъде и човек с личен опит в справянето с подобен проблем. Важно е да се доверите и да усещате ангажираност и съпричастност от страна на помагащия професионалист или неформалният ви наставник (или ако щете, личен гуру). Определянето на междинните и крайни цели, на конкретните етапи и стъпки в тяхното постигане са особено важни в процеса на лечение на хазартната зависимост.

Често в клиничната практика се установява, че една от основните причини за поддържане на проблемното поведение, свързано с участие в хазартни залагания, е липсата на радост, на споделено въодушевление и вълнуващи преживявания в живота на зависимия. Ние, хората, често се опитваме да запълним усещането за празнота чрез употребата на определени вещества (например наркотици, но същото така и храна) или практикуване на определени поведения (например, извършване на ритуали). Но понеже липсата няма как да бъде компенсирана пълноценно по този начин, ние започваме да злоупотребяваме все повече и повече, докато не се окажем в оковите на зависимостта. Всъщност, хазартните залагания осигуряват силни преживявания, които нищо друго в животът на зависимите не може да осигури. И най-важното, участието в залагания осигурява едно от най-ценните неща за душата ни – надежда за по-добър живот. Извън залаганията зависимите се чувстват депресивни и празни от емоции. Ето защо хазартната зависимост често представлява опит за компенсация и запълване на преживяване на празнота. Иначе казано тя може да се разглежда като симптом на друг емоционален или екзистенциален проблем. Липсата на интимност и топлота във взаимоотношенията с близките може да провокира такова преживяване на пустота и да подтикне индивида към търсене на решения. Играта на хазарт, злоупотребата с алкохол и вещества, рисковото шофиране, промискуитета представляват такива дезадаптивни „решения”. Тези решения са дезадаптивни, защото не подпомагат адаптацията на индивида към настъпилите промени и тяхното преодоляване, напротив, задълбочават нарушенията в социалното функциониране и сами се превръщат в проблем. Често пъти зависимото поведение маскира подлежащия реален проблем и по този начин изпълнява ролята на невротичен защитен механизъм. Злоупотребата с вещества и компулсивни, натрапливи поведения често се разглежда като невротична компенсация или неадаптивен защитен механизъм на психиката, който ни предпазва от конфронтирането с реалните проблеми, които понякога могат да изглеждат нерешими и да водят до отчаяние.

Задача на терапията е да помогне на зависимият индивид да преформулира проблема и да премахне свръхфокусирането върху симптома (замисимото поведение), да насочи вниманието си към реални проблеми, които е много вероятно да стоят в основата и на депресивните състояния и периоди на отчаяние, „лекувани” чрез игра на хазарт или друг тип компулсивно или натрапливо поведение.

Конкретно във вашия случай особено внимание заслужава изследването на въпроса какво се е случило в живота ви във времето, в което започнахте да играете на рулетка? Или малко преди това? Чрез този въпрос ние търсим реални събития, които може да са изиграли роля на отключващ фактор и така да ви върнем към реални проблеми, които са останали маскирани и нерешени под покривалото на хазартната зависимост. Развитието на отношенията със съпруга ви през последните няколко години, с неговите родители и други членове на разширеното ви семейство, може да се окажат ключови за разбирането на вашето „бягство от реалността” в игралните зали. Споделяте, че единственото истинско нещо, което ви прави щастлива, е вашата дъщеря. Достатъчно ли е това, обаче, за да имате усещане за щастлив и пълноценен живот? Очевидно, не. Сама стигате до извода, че след като „последна от всички” сте разбрала за „машинациите” на родителите на съпруга ви и натрупаните дългове върху него, вие сте реагирала с тъга, почувствала сте се „съсипана”, развила сте типична депресивна симптоматика със загуба на апетит и безсъние. Бракът ви се е оказал пред разпад. Ето в този момент и поради тези причини вие сте потърсила „решение” в игралната зала. Но там сте намерила още един проблем – зависимост към хазарт… Изглежда е време да се върнете малко назад, да застанете очи в очи с реалните проблеми и с типичната си борбеност и упоритост да „хванете бика за рогата” и да потърсите нов, различен път за справянето с проблемите пред които обстоятелствата в живота и хората около вас ви поставят.

Със сигурност мога да кажа, че нямате нито шизофрения, нито раздвоение на личността. Това, което сте развила е невротично компулсивно  поведение (трудно подаваща се на волеви контрол импулсивност), намерило израз в патологично влечение към хазарт и оформена хазартна зависимост (пристрастеност). Защо точно хазарт? Вероятно за да намерим обяснение на това ще трябва да обърнем внимание на наследствения фактор и демонстрираният от баща ви поведенчески модел – децата попиват от родителите си не само добри и адаптивни модели. Иначе проявите на патологичното комарджийство са добре описани и вероятно вече сте запозната с диагностичните критерии, необходими за поставянето на тази диагноза. Нека отново да припомня, че често комарджийството е вторичен проблем, производен на друг, който е останал скрит, неразпознат, недиагностициран и нелекуван. Това може да бъде депресия, възникваща като реакция на личността към неблагополучни, травматични житейски събития. Както изглежда се е случило и във вашия случай.

Когато имаме такова разбиране за естеството на проблема, може да се помисли за медикаментозно повлияване на някои симптоми (например безпокойство, напрежение, безсъние), за които е установено, че благоприятстват и подържат проблемното поведение. Лекарствата, обаче, често крият повече рискове, отколкото потенциални ползи. В съвременната медицина рисковете, които крие лекарственото лечение на зависимите поведения често са подценявани, а очакваните ползи – надценявани. Причината, поради която в определени случаи вредите от лекарствата са повече от ползите, в най-голяма степен е свързана с нагласата към лекарствата. Често хората възлагат прекалено големи надежди на лекарствата и престават да полагат усилия да се променят, а заемат пасивна позиция на очакване лекарствата да подействат. Отказват се от активната позиция на автори на промяната в живота си и заемат пасивна позиция на пациенти, очакващи нещо да се случи. Нещо да ги излекува. Нещо извън тях и независимо от тях. И така, неусетно добавят още една зависимост – тази към лекарствата и все повече се отчуждават от себе си и собствените си преживявания и вътрешни ресурси.

И ето моето заключително послание към вас и всички, които имат проблеми, подобни на вашия. Основно лечение на патологичното комарджийство е психологическо. Често това означава участие в група, а не рядко предпоставка за успех е предприемане на радикална промяна, например откъсване на зависимия от средата, в която поведението се проявява. Откъсването от средата и промяната в живота може да стане по много начини, но един от сравнително добре регламентирани в нашата страна начини е чрез включване в изолирана терапевтична общност тип комуна за период от поне 8 месеца.

Вие сте консултирани от: д-р Владимир Сотиров

Още по темата:

  1. Хазартна зависимост – причини, следствия, изход (PokerStrategy.com)
  2. Хазартна зависимост (Терапевтична практика „Кабинет №6”)
  3. Хазарт, хазартна зависимост и психично-здравни проблеми (НЦН)

 

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо