Той е изключително агресивен и опасен както за самия себе си, така и за околните


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Здравейте,
Баща ми е психичноболен с диагноза параноидна шизофрения епизодично изразяваща се с нарастващ дефицит. След многократно приемане в психиатрична клиника има увреденост на мозъка около 85 % с последно телково решение, а предстои и ново такова. Той е изключително агресивен и опасен както за самия себе си така и за околните. Многократно е застрашавал собствения си живот както и живота на нас блиските му и съседите ни. След пусната молба за спешно приемане в дом за хора с увреждания, прокурорът отказа прием. Майка ми има попечителство.

Предприети действия:
Многократни обаждания до 112, жалби до районна прокуратура – 3 за последната една година. Отбелязвам, че последната такава беше с подписка от граждани, както и жалба от семейството, съседите и кмета на селото в което живеехме. Многократен прием в психиатрично заведение, смяна на хапчета и програми за лечение.

Семейство:
Членовете на семейството ни в момента са 5. Аз баща ми, майка ми и двете ми сестри. Отношенията между нас 4 – те са много доби. За съжаление след една криза не живеем с баща ми от около 4 години. Като всяка седмица ходим при него и се грижим както за него така и за къщата, носим храна и др.

Приятели:

Решаващи моменти:

Работа:

Очаквания:
Искам някой да ми разясни по какъв начин мога да предпазя семейството си и съседите си от него. С такава голяма агресия трудно мога да се преборя, последния път когато полицията беше тук за да го прибере за лечение, попитах полицая защо не влизат да го извеждат, а той ми отговори, че и той имал деца и го е страх. Имал е многократни опити за саморазправа с хора от селото. последния път беше с брадва срещу съседка, слава богу не се стигна до най – фаталното.

 

Отговор:

За съжаление в описания от вас случай става въпрос за институционална слабост и провал на държавата да се намесва адекватно в подобни случаи, предоставяйки грижа за болните и защита за здравите. Това, което мога да ви посъветвам е да напишете обстоятелствено изложение с искане за предприемане на ефективни действия, насочени към промяна на статуквото и преодоляване на системните дефицити, адресирани до националния омбудсман, до министър-председателя, до парламентарната комисия по здравеопазване, до национално представените пациентски организации: Център за защита правата в здравеопазването, Национална пациентска организация и други.

С уважение,

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

2 Отговора

27.08.2016 г.

Запознат съм в детайли с работата на доктор Иван Ников от Стара Загора.
Лекаря изписва лекарства на килограм и освидетелства на конвейр социално слаби и безработни.
Заболелите с диагноза „параноидална шизофрения“ биват дискриминирани и се накърнява личното им достойнство и авторитет по местоживеене.Иван Ников не е дискретен и предоставя информация на МВР за здравословните проблеми на българи.
Лекарската тайна е нарушена от корумпирани полицай и цигани с големи финансови възможности,които са често срещани във България.
Иван Ников насилствено лекува безработни и бедни българи,поради срамния факт,че в България помощи за безработица рядко се отпущат.
Циганите и арабите не са в контингента на Иван Ников поради факти,че живеят с по-висок жизнен стандарт от бедните българи.
Иван Димитров Ников прилага насилствено лечение,като ходи по домовете и изнудва за пари изпаднали в отчаяние българи.
Тъжна е картината в старозагорския психодиспансер,Светослав Скрински е същият насилник.
Тайната на заболелите от психични заболявания не се зачита в по-малките градове,често стават обекти на присмех и подигравки,живеят в мизерия и бедност.Най-често това са достойни българи ограбени от близки роднини и нямащи пари за адвокатска подкрепа.
Иван Ников и Светослав Скрински иземат адвокатската клентела в града,поради високите такси за правни консултации при адвокат.

05.03.2018 г.

Госпожи и господа медици,
Няма ли правист измежду вас, който да ви разясни, че Законът за здравето е в нарушение на ЕКПЧ /евр.конвенция за права на човека/ и ЗЗЛД /защита на лични данни/?!
1. Няма единен национален е-регистър /какво трябва да има в него е отделен въпрос/ – благодарение на липсата му /стопиран е от 2009г. от вероятно Министър на вътр. работи, защото тогава между двете четения на изменението на ЗЗ е вкарано ОБВЪРЗВАНЕ НА МВР с работата на Министъра на здравеопазването /чл. 147а (2)/ за начина на създаването и ползването му! Това е НЕЗАКОННО. Предложение на екипа на д-р Хинков още 2009г. било да се премахне достъпа не неквалифицираните полицаи, но това е стопирано и продължава И ДОСЕГА! Това са изкл. чувствителни лични данни и те трябва да се защитят!
Освен това, помислете каква сериозна снимка на властта би се получила, след въвеждането на всички 10г. досегащни журнали от 20-30 болници в страната, след като се види как са назначавани държавни органи с … ‘чисто’ медицинско от друг район?! Нац. регистър не е медицински въпрос, не е и политически, а от Национална сигурност!
Магистратите не ходят на периодичен преглед, но дават удостоверение за постъпване пред ВСС?! Е след 20г. какво става? Да не са железни – не боледуват ли? И кой страда от тях? Не е нужно да пояснявам – ние, гражданите…
2. Принудата не може да е при ‘установяването’, а при лечението. Това са ДВА отделни акта на носителя на волята. Установяване насила може САМО ПРИ СПЕШНОСТ – а това е ДОКАЗАНА С ФАКТИ ЗАПЛАХА НА СОБСТВЕН ЖИВОТ! Не на чужд. За чуждия си има ПРБ!
ЗАконът за здравето е Сталинистки – позволява на ПРБ да ИСКА ЛЕЧЕНИЕ ПУБЛИЧНО, ИЗНАСЯЙКИ ПРАВНИ ЛИ ЛИЧНИ ДАННИ В ЧНД?!? Експертите не са държ. служители /не носят НК отговорност за док. с невярно съдържание, нямат правно образование за да имат достъп до дела/ и най-важното:
НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ХОДЯТ НА … ПСИХОПРЕГЛЕДИ?! Как може да измерваш, без ‘ЕТАЛОНИРАН УРЕД’?!
ВСИЧКО ТОВА Е ОПИСАНО П Е Р Ф Е К Т Н О от Анализ на БХК от 2005г. след изменение /проформа/ на ЗЗ от подкупните ни политици! Има го в интернет. Всичко е показано на 128 страници – ние сме тоталитарна СОЦ държава. Без правно общество…
Ще пратя мои предложения и личен опит от рекетьорите по ЗЗ – магистрати, негодни полицаи и ‘псевдо-медици’…
Страхил Тодоров

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо