От известно време усещам, че съм забил и боксувам


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Здравейте,от известно време усещам че съм забил и буксувам самообвянявам се и търпя само разочарования във всеки един план и най-вече личен. Имам чувството ,че всеки ми мисли лошото дори отказвам да говоря с майка. Чувствам се адски зле непрекъснато се натъжавам и се самонаранявам. Това се случва когато избера и си набележа дадено момиче винаги търпя отблъскване от всяко едно момиче. Трудно се оправям след това и имам страх да опитам наново да не ме наранят. Тъжно ми е понеже съм млад човек на 25 години сам и когато съм в голяма компания като гледам другите отстрани е отвратително. А повярвайте опитвал съм отново и отново и в един момент просто ако стане нещо се хващам като отдавник за сламка.

Предприети действия:
Опитвал съм да споделям но за мъж е малко гадно като трябва да споделя такова нещо. Опитвал съм се да се самонадъхвам да продължа напред.

Семейство:
Майка ми и баща ми са разведени от мнохо време и не съм чувал и виждал баща ми от 7 годишен.

Приятели:
Ами много проятели ме предадоха оставиха и не се питаха защо се държа така защо съм тъжен какво ме мъчи./

Решаващи моменти:
Повечето са отблъскването от жените. Когато си повтарям че съм грозен и съдбата е определила да страдам абсолютно винаги. Началото в гимназията също беше тежка когато ми се подиграваха игнорираха.

Работа:
Работя във ИТ компания във финансовия отдел.

Очаквания:
Бих искал да ме изслуша да ми каже защо се чувствам така какво трябва да направя и ще мога ли да се отърся от тази черна дупка и непрекъснато самообвинение когато някои ме разстрои.

 

Отговор:

Здравейте,

Вашето очакване е частично изпълнимо – вие можете да бъдете изслушан и разбран, възможно е да получите съпричастност и дотук. Останалата част от вашето очакване не може да бъде изпълнено с този формат на консултиране, който предлагаме тук. Има едно нещо, обаче, което можете да направите за да се почувствате по-добре и то е да започнете лична терапия. Личната терапия е процес на терапевтично взаимодействие, насочено не просто към отстраняване на симптомите, а към личностово развитие и израстване. Тя може да се провежда в индивидуален или групов формат. В първия случай вие обсъждате проблемите си насаме с психотерапевта, а във втория сте част от група, в която всеки участник е равнопоставен партньор на всеки останал в усилието му да разреши личните си проблеми с помощта на групата, например да преодолее задръжките си при общуването с други хора и да развие уменията си за себеизразяване и свързване, както и способността си да разбира по-добре себе си и другите.

Отговорът на въпроса ви дали ще можете да се отърсите от черната дупка и непрекъснати самообвинения, зависи от това дали ще решите да влезете в режим на терапия. Ако направите това, то отговорът категорично би бил положителен. Ако не се решите на тази стъпка, то отговорът по-скоро би бил отрицателен, макар и не категорично.

В интернет можете да прочетете повече за психотерапията, както за нейните индивидуални разновидности, така и за груповите й форми и да изберете за себе си онова, което интуитивно усещате, че ви е по мярка (или онова, което е по-малко плашещо). Потърсете референции за психотерапевти, направете първоначална среща и изберете онзи терапевт, с когото се усещате най-добре и сте склонен да му се доверите в най-голяма степен.

Може да се окаже полезно да направите и една (или няколко) консултация с психиатър, който да оцени нивото на вашата депресивност и в зависимост от това да препоръча или не медикаменти (антидепресанти). Смята се, че комбинираното лечение на депресивните състояния с медикаменти (антидепресанти) и психотерапия надвишава ефективността на медикаментозното лечение и психотерапията, прилагани самостоятелно.

Успех!

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо