Наложи ли се да изляза получавам сърцебиене и слабост в краката


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Здравейте. Аз съм на 57 години. Имам Проблем, който много ме притеснява.На 04.04.15 г. както бях в един магазин ми се зави свят, почувствах слабост в краката, седнах на една пейка, започнаха конвулсии по цялото тяло. Извикаха лекар, който установи леко повишение на кръвното налягане и нищо друго. Повиках дъщеря ми да ме вземе, след един час се почувствах добре и се успокоих. Но на 30.04 се случи същата ситуация, когато отивах на работа. Тогава дойде бърза помощ, кръвното беше наред, кръвната захар също, но имах невероятно бърз пулс, сърцето направо „препускаше“. Сега съм в отпуска, страх ме е да изляза от вкъщи. В събота и неделя, когато не съм сама в къщи съм спокойна и нямам такива проблеми, но остана ли сама и наложи ли се да изляза, даже и до магазина, получавам сърцебиене и слабост в краката, едвам вървя и ме е страх да не падна.
Купих си „Gelsemium“ и го пия 4 пъти по 4 хапченца.Днес на обяд също трябва да излеза и от сътринта съм напрегната.Това ми състояние много ме тревожи.Аз съм здрава жена,не пия никакви други хапчета,нямам и билести.Направих си кръвни изследвания.Отклоненията ми са-Лимфоцити-2.1 и MCV-96.1.Изследваха ми и щитовидната жлеза и там всичко е наред.Но аз не се чувсвам съвсем наред.
Моля Ви за Вашият компетентен съвет и за Вашата помощ!
Блабодаря Ви и приятен ден!

Предприети действия:
Пия хомеопатичното средство-Gelsemium-4 пъти по 4

Семейство:
Разведена съм от 1991 година.Имам прекрасна дъщеря,която ме подкрепя.

Приятели:
Имам близки и приятели,които не ме натоварват психически.Илиминирала съм всички дразнещи субекти.

Решаващи моменти:
Най-вече работата ме кара да се чувствам пълноценна,одухотворена и млада.Специалността ми е предучилищна педагогика.

Работа:
Обичам професията си,отдавам се изцяло на децата,на тяхното обучение и възпитание.В момента за съжаление не съм на работа.А колегите?Ние сме само жени и предполагам знаете как е в женските колективи.Има и завист и двуличие и клюки.Но аз стоя над тези неща.

Очаквания:
Моля,помогнете ми да съм си пак същата.да не се страхувам да излеза,да се върна на работа.Обичам да вървя пеша,а сега се страхувам да не падна някъде.

 

Отговор:

Здравейте,

Изглежда вие сте получила панически пристъпи, провокирани от пристъп на тахикардия (ускорен пулс, сърцебиене). Такива пароксизмални (пристъпни) тахикардии, настъпващи без конкретна и установена причина, се срещат често при много хора. В общия случай те представляват безобидно и съвсем доброкачествено нарушение в работата на сърцето и не се разглеждат като реален медицински проблем, респективно не налагат предприемане на медицински мерки. Разбира се, диагнозата „доброкачествена пароксизмална тахикардия” трябва да се постави от кардиолог, след като се изключат други възможни причини, включително свързани с ендокринната система. Ако пристъпите на тахикардия са чести и причиняват значителен субективен дискомфорт, тогава може да бъде назначено медикаментозно лечение (обикновено кардиолозите назначават лекарства от групата на бета-блокерите в ниски дози), целта на което е да се предотвратят нови пристъпи. Често пристъпите на тахикардия се придружават от силен страх, който може да се развие до състояние на паника. Страхът се дължи на допускането, което често се натрапва в ума на пациентите автоматично, че ускореният пулс е симптом на някакво недиагностицирано сърдечно заболяване и е предвестник на потенциално фатално усложнение, например инфаркт. Тези силно негативни и недобре оформени представи стоят в основата на страха, който в такива моменти завладява пациента и доминира в клиничната картина. Страхът от своя страна може да засили сърцебиенето или най-малкото да го подържа, защото в ситуация на стрес сърцето закономерно реагира с ускоряване на ритъма си, което се преживява от пациентите като заплаха и предвестник на тежка сърдечна криза, което допълнително засилва сърцебиенето и чрез този омагьосън кръг се развива паническата атака. Един от най-ефективните начини за прекратяване на паниката е прилагане на транквилизатор – лекарство на намаляване на страха и общо успокоение. Един от най-популярните транквилизатори в общата практика е диазепам или лекарства от неговата група. Те са подходящи за инцидентна употреба (а не по схема), защото по този начин се предотвратява риска от привикване към лекарството. Изглежда разумно да имате лекарство от тази група на разположение в себе си, за да можете да пресечете пристъп на паника, ако се наложи, където и когато такава необходимост възникне. Също така може да се окаже необходимо първите няколко пъти при излизане от дома да взимате успокоително преди излизане от дома, за да можете да преодолеете страха, който самата представа за излизане от дома предизвиква.  При всички положение ще е полезно да се консултирате с психиатър, който може да ви даде конкретни съвети и да ви консултира относно безопасната употреба на лекарствени средства.

Можете да научите повече за психологическите механизми, чрез които се развиват пристъпите на паника в статия на д-р Ирина Лазарова, посветена на паническото разстройство.

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

Един отговор

30.07.2015 г.

Sega razbrah kakvo mi ima. i az podobno na g-ta.Samo4e pri men e 4e panikata mi e svarzana s bolesta na sina mi.v momenta piya samo PROPRANOLOL ACCORD 10m. AZ i sina mi imame nujda ot pomosht.KONSULTACIA.

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо