Сънувам кошмари с много близък мой приятел


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Сънувам кошмари с много близък мой приятел. Той е много по-голям от мен, с около 30 години и е най-големия ми авторитет в живота. Каквото и да каже ми се е доказал и му вярвам, обичам го страшно много, но когато и да го сънувам винаги е кошмар. Преди да се запознаем съм го сънувала как ме спасява от нещо, а от близо година от време на време го сънувам, но е или как той ме разочарова много силно с нещо, например решава да ме целуне, което е немислимо в нашето приятелство, още повече той си има жена и деца и се събуждам с ужасно усещане, дори го отбягвам известно време, или днес сънувах как съм в планината с майка ми и отивам да се разходя, при което усещам, че има някой зад мен и започвам да бягам, след което виждам някакви мъртви неща около мен и накрая стигам до вилата ни и влизам там, след което той чука на вратата и казва че ме е видял и е решил да каже здрасти, но се държи отново странно, вместо да ме прегърне, той се държи някак резервирано и каквото и да кажа имам чувството че никой не ме чува, че не съм там. Просто най-различни и винаги кошмари. Имам чувството че не мога да контролирам нищо в тези сънища. Вместо спокойствието което винаги имам около него, повечето пъти ме е страх или той прави нещо толкова не отговарящо на него, че започвам да се питам това той ли е.

Предприети действия:
Чудила съм се проблемите от това че сме приятели ли идват или просто стресът ми избива на сън. Последните няколко месеца значително намалих контактите ни, но нищо не се промени.

Семейство:
Имам сестра, която винаги манипулира и взима всичко което може. Майка ми и баща ми са страхотни, не сме много близки, но са страхотни. Нормално близки, няма да си звъним на всеки кръгъл час, но винаги има какво да си кажем и ни е приятно.

Приятели:
Човекът който описах преди време ми беше като втори баща, беше ми авторитет много по-голям от баща ми и бяхме много близки, но сега не сме. Имам приятел с когото излизаме от 11 месеца, но постоянно се караме. Уча със синът на този приятел когото сънувам и сме много добри приятели. Най-добрата ми приятелка е много готина, винаги се разбираме какво искаме да кажем, страхотна е.

Решаващи моменти:
Може би когато сестра ми започна да излиза с момче което не ме хареса, нито аз него и аз я видях каква е в действителност и как върти всички около малкият си пръст. Също важен момент беше когато започнах да ставам по-близка с горепосочния човек и реших, че искам да стана като него, да обичам хората както той ги обича и да… Той може да се опише само с една дума, това е добър. Просто реших, че ще съм като него.

Работа:
Уча в класическата гимназия. Никога не съм имала директен проблем с някой съученик. Това е 5тото ми училище, но не съм ги сменяла защото е имало проблем, просто така се случваше. Винаги в класа има някой с когото да седя и да си говорим. В сегашният ми клас стана странно, че всички с които мога да си говоря са момчета, но иначе винаги съм седяла с някое момиче.

Очаквания:
Защо човек който толкова много обичам, чиято компания ми е толкова приятна, при когото толкова обичам да стоя, е само в кошмарите ми? При него е прекрасно просто да го слушам, мога да съм съсредоточена върху думите му часове наред и да се радвам в тях.

 

Отговор:

Всеки човек има своя сянка. Това са негативните аспекти от него. Ако вие не виждате такива у вашия приятел, то може би вашата психика (несъзнаваните части от нея)  успява да ги види или поне да си ги представи и по този начин да компенсира и „оцелости“ идеализирания образ, като добави към него и сенчести аспекти (въображаеми и проектирани върху личността му или реално съществуващи и интуитивно доловени). Това е една от възможните кратки версии на търсения от вас отговор. Други кратки и разширени версии бихте могла да намерите в кабинета на аналитично ориентиран психотерапевт или по-конкретно – на психотерапевт, който работи със сънища. Такива са, например, класическите психоаналитици или юнгиански оринетираните аналитици. Докато не намерите такъв аналитик, с който да дискутирате върху символните образи от сънищата ви, моля, въздържайте се от директното механично пренасяне на характеристики на образите от сънищата върху реално съществуващи обекти, ситуации и индивиди. Образите в сънищата не винаги са отражение на реално съществуващи обекти, въпреки че могат да изглеждат идентични с тях по някои от водещите си характеристики. В резюме, помнете, че совите не са това, което са ;)

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

Един отговор

20.01.2020 г.

В Родината ни има Психо-фашизъм,които е насочен срещу топящатата се като снежна преспа пролетен сняг средна класа българи.
Запалването на архивите в София на областния психо диспансер доказва,че в Република България има стотици хиляди насилствено изкарани „психично болни“ млади български данъкоплатци и гласоподаватели,поради една единствена причина-не са пожелали да напуснат Родината си доброволно и да се присъединят към 3 те милиона българи в „Другата България“ на 6 континента!

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо