Имам дъщеричка на 7,5 г. Преди 3г. започна да заеква…


Консултацията е предоставена в рамките на проект „Активна грижа в общността за хора с тежки психични разстройства”, осъществен с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013”, схема ”Социални услуги за социално включване”, Договор № BG051PO001-5.2.06-0217-С-0001.

Инвестира във вашето бъдеще!

Въпрос:

Имам дъщеричка на 7,5 г. Преди 3г. започна да заеква, но посещавахме терапевтични сеанси в клиника Св. Никола в МА. Заекването отзвуча, но започна да си смуче пръста. Веднъж ми се обади психиатърката на клиниката и ми каза да заведа детето още веднъж, но аз бях започнала нова работа и се страхувах да си взема още болнични. Психиатърката ми каза, че детето има голям проблем. След като започна училище ми се струва, че наистина започнаха проблемите – започна много да лъже, взима на госпожата 1 лв.от бюрото, след това от вкъщи взема 1лв. Стана разсеяна, забравя какво има за домашно, когато й се каже нещо, точно след 2 мин. го забравя. Според вас има ли някакви психични проблеми и ако има към кого трябва да се обърна за помощ.

Отговор:

Здравейте.

От писмото Ви става ясно, че сте много грижовна майка и се стремите да направите най-доброто за дъщеря си. Тези, обаче, на които най-много държим, могат да ни причинят и най-голямата мъка. Това важи с особена сила за децата. Толкова ги обичаме и толкова ни се иска всичко в живота им да бъде наред, да са здрави и доволни, да пораснат и да реализират плановете си!

Понякога тази обич започва да ни пречи. Толкова ни се иска всичко да е наред, че ни е трудно да приемем, че може да са възникнали някакви трудности или проблеми. И колкото са по-сериозни (или изглеждат такива) тези трудности, толкова ни е по-трудно да ги вземем на сериозно, защото представляват по-голяма и неясна заплаха за бъдещето на децата ни.

Пиша това, защото си мисля, че се притеснявате дали дъщеря Ви наистина няма сериозни проблеми. Сякаш съгласяването с психиатър от Детска клиника би потвърдило опасенията Ви и проблемът би станал реалност. И ако не се съгласявате, сякаш това предотвратява проблема.

Не мисля, че мога да поема отговорността да кажа дали дъщеря Ви има сериозни проблеми или не, от няколко изречения. И по този начин да Ви спестя тези притеснения. Имам доверие на професионалната компетентност и добронамереността на колегите от Детска клиника и мисля, че е най-добре да се вслушате в съвета им и да заведете отново дъщеря си там.

Децата са пластични същества, те се развиват и се променят и възможностите за преодоляване на възникналите проблеми или трудности при тях са повече, отколкото при възрастните. Дори и дъщеря Ви да има наистина проблеми (отново подчертавам, не мога да взема отношение по този въпрос), вероятността нещата да се оправят се повишава значително, ако позволите на специалистите да си свършат работата.

Подразбирам, от друга страна, че сякаш няма кой друг да отиде с нея, и се налага всеки път да взимате болнични и се притеснявате за работното си място. Това са разбираеми притеснения, но не мога да си позволя да ви препоръчам да не се доверите на специалисти по тези причини…

Предполагам, че сте премислили всички възможности за подкрепа от близки, роднини и приятели. А проверихте ли дали Детска клиника има гъвкава политика по отношение на приемните часове? Дали има други специалисти и институции, които предлагат сходни услуги и имат гъвкава политика по отношение на приемните часове – вечерни, съботно-неделни?

Липсата на подкрепа има и други аспекти. Поведението на децата в по-голяма степен, отколкото това на възрастните, се определя от ситуацията, в която се намират. Характерът им не е така изграден, зависимостта им от околните е по-голяма и това ги прави по-податливи на влиянията и изискванията на обкръжението. Това е друга посока, в която може да се мисли за трудностите на дъщеря Ви – доколко са отражение на трудности в ситуацията, в която се намирате двете. Мога само да предполагам, дали такива трудности съществуват изобщо. Това означава да помислите дали няма да извлечете полза от консултации с още специалисти, освен психиатрите от Детска клиника – семеен консултант, социален работник… Допускам, че можете да погледнете в Справочника на този сайт и да си потърсите някакви възможности.

От мен, на този етап, толкова. Пожелавам Ви успех и Ви стискам палци да се справите с трудностите на дъщеря Ви.

Поддръжа се от Студио Кипо