Здравейте, страдам от паническо разстройство от 2 год…


Консултацията е предоставена в рамките на проект „Активна грижа в общността за хора с тежки психични разстройства”, осъществен с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013”, схема ”Социални услуги за социално включване”, Договор № BG051PO001-5.2.06-0217-С-0001.

Инвестира във вашето бъдеще!

Въпрос:

Здравейте,
страдам от паническо разстройство от 2 год., а от около 1 год. приемам Fevarin и от време на време го комбинирам с Grandaxin. Въпросът ми към вас е дали тази комбинация е действително удачна, тъй като имам подобрение, но не съм овладяла напълно страховете си. Също така искам да ви помоля да ми обясните нормално ли е почти всичките ми негативни усещания да са свързани със сърцето ми – и все се притеснявам, че ще спре – действително ли е толкова лесно това да стане, както аз например си мисля. Наистина ще ви бъда много благадарна, ако ми отговорите.

Отговор:

Здравейте,
Комбинацията от лекарства, която приемате, е всъщност комбинация от антидепресант (Fevarin) и успокоително (Grandaxin). Антидепресантите имат и противотревожен ефект и по тази причина се изписват не само при депресивни състояния, но и при състояния с повишена тревожност. За да бъде постигнат желаният ефект и след това той да бъде поддържан във времето, е необходимо приемът да продължи достатъчно дълго време – при панически разстройства това е поне една година. Grandaxin е анксиолитик (лекарство, което понижава тревожността, страха, вътрешната напрегнатост). Анксиолитиците обикновено са медикаменти с краткосрочно действие, т.е служат за бързо овладяване на страхови състояния. Обичайната комбинация за лечение на паническо разстройство е от рода на тази, която приемате – антидепресант (за дълго време и системно) с анксиолитик (за по-кратко време или инцидентно). Както Вие самата пишете, това е комбинация, която при Вас е дала ефект.

Сега ще се спра малко повече на вторият Ви въпрос, а именно – страховете Ви. Страхът е нещо, което от праисторически времена ни помага да оцелеем. В ситуация на опасност, когато изпитваме страх, тялото ни се подготвя за реагиране, така че или да влезем в успешна битка с опасността или максимално бързо да избягаме от застрашаващата ни ситуация. Благодарение на физиологичните промени, които настъпват автоматично в тялото ни, когато сме в състояние на опасност, ние оцеляваме. Страхът, обаче, се превръща в проблем, когато е породен от ситуации, мисли или преживявания, в които няма реална заплаха да изгубим живота си, а по-скоро заплахата е от загуба на нещо друго – престиж, кариера, връзка, мечти, очаквания, авторитет. Едни от най-честите страхове, свързани с паническите атаки, са страх от полудяване, смърт (“сърцето ми ще се пръсне”) или припадък (“ще се изложа”, няма да има кой да ми помогне”, какво ще стане с близките ми”). Така една съвсем нормална и защитна реакция, каквато е страхът, когато се случи в неподходящ контекст, започва да носи много дискомфорт и да пречи на ежедневието ни. Моят съвет е успоредно с медикаментозното лечение да започнете психотерапия, която да Ви помогне допълнително да овладеете страховете си. Това може да бъде когнитивна психотерапия, с която ще се научите да контролирате мислите си, или психодинамична/психоаналитична психотерапия, чрез която да изследвате обстоятелствата от миналото Ви, които обуславят настоящите Ви страхове, както и сегашната Ви житейска ситуация, която ги поддържа.

Успех!

_______________________________________
Вие сте консултирани от: Владимир Сотиров

Поддръжа се от Студио Кипо