Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

Мартин Маринов

История на моето заболяване Заболяването ми започна, когато бях студент в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”. Имах проблеми със съня. Чувствах се отпаднал и не общувах с никого. Започнах да посещавам доктор Стоянова, психиатър в Студентски град. Тя ми препоръча да пия Рисполепт. Успях да продължа образованието си и завърших специалност „Контрабас”. Личният ми лекар също се запозна с проблема ми и ме насочи към ГП „Адаптация”, където да прекарвам времето си, да се занимавам с нещо интересно, да срещам нови хора и чрез рисуването да се насоча към по-хубави неща. В „Адаптация” се срещам и с д-р Сотиров, който ми помага да се справя с проблема. Моята диагноза е шизофрения. Аз съм много доволен от посещенията си в „Адаптация”, имам възможност да рисувам, ходим на изложби, и това ми помага за общуването и подобряване на психичното ми здраве. Участвах и в екскурзия до Рилския манастир. Разходките сред природата също ми помагат да се чувствам по-добре.

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо