Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

Константин Божилов: роден 1953 година, зодия лъв.

Константин Божилов: роден 1953 година, зодия лъв.

Разболях се на около 22-23 годишна възраст, след моя развод. Въпреки заболяването ми съм работил пет години в БНТ, отдел разработки на нова апаратура, и на още няколко места. В момента ми е трудно да се справя с техническа работа, поради вегетативни смущения, дължащи се на лекарствата и на възрастта ми. Налага ми се да се преквалифицирам. Занимавам се в момента доста успешно с курсове по информатика, водих около две години курс компютърни умения в ГПП „Адаптация”. Успял съм да науча да работят на компютър почти безнадеждни случаи. Аз съмият имам домашен компютър и в момента, освен всичко друго, се занимавам и с писане на поезия и проза. Много държа на културните отношения в моето лично обкръжение. Амбицирал съм се да се боря срещу стигмата. Спечелил съм трета награда за проза в един конкурс. Бих могъл да ви представя последното си стихотворение:

Сърцето на лятото

Когато скрежът, духнал от далече
Покрие със сребро стъклата
и коледни камбанки зазвучат,
на лятото сърцето, скрито надълбоко
в душата ми, запазено кърви.
Повикай го, не го оставяй,
Защото твойто лято
В косите ти сребристи
Мисля, че е вечно.
И думите ти лековити,
Макар горчиви, като всеки лек
Ще го спасят.
Ако ли не – не зная с мен какво ще стане.
Аз може би ще оцелея някак, може не.
Необходимо ми е твойто лято
Като вода за жадния, като за болен – лек.

В момента търся издател за моя роман по действителен случай: „Дневникът на един полудяващ”. Възмутен съм от т.нар. чалга култура в съвременното поколение. Обичам електронна музика. Жилището ми се нужда от ремонт, за което ми е трудно да намеря средства. Бих искал да общувам с повече хора, имам добри педагогически умения и съм склонен да работя с хора с увреждания. Ще ви кажа още една моя притча. Казва се:

За птиците и хората:

Едно време птиците не умеели да летят. Те имали здрави крака и се катерели по клоните на дърветата. Веднъж една птица се изкачила на самият връх на най-високото дърво в гората, за да види небето, но клончето под нея било тънко, счупило се, тя започнала да пада, в ужас разперила криле и, за свое голямо учудване, полетяла.

Светът отгоре бил съвсем различен.

Летяла тя във синьото небе, а останалите птици я гледали отдолу. Едни казали, че тя е простачка, втори – че да се лети е неприлично, трети – че е луда.

Но между тях имало и любопитни, които решили да опитат. И полетели…

Тези, които полетели, останали птици. От останалите произлезли хората.


Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо