Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

Кокиченце

През 1973 един раб се е родил и видял някои неща до 35–та си година. Предстои ми тази година да направя 36 години.

А какво е видял? Видял е небесната дъга няколко пъти…

Може би е почувствал, че ще срещне любимата си по-късно, и тогава той бил на 10 години. Това станало, когато бил при баба си и дядо си на село. Почувствал го толкова силно, че почти повярвал, че се е случило.

Завършил гимназия – 105 училище София, английска, неразширена. Където УПК с профил – строителство. Има курсове по кулинария в ТОХ, за готвач и кулинар. Освен това курсове в Агенция „Лидер”, за шиене на дрехи.

А сега работи в магазини Видима Идеал Стандарт за фаянс и теракот.

Този раб съм аз.

Моите хобита са: китара, гоблени, опит за писане на приказки…

В моето семейство съм получавал груби обиди и дори мисля, че това толкова ме е наранило, че като че ли се е отразило на слуха ми. Имам шизофренна параноя. Няколко пъти съм лежал в болница.

През живота си, в семейството ми, често съм бил лишаван от внимание, любов, подкрепа, до някаква степен – и съчувствие. В тежките ми моменти, когато съм имал нужда от присъствие, но не съм го получавал, моят начин да се справя с това беше – Литературата. Четейки поезия, романи и приказки, се опитвах да се докосна до мъдростта на приказките, като това ми даваше топлина и желание за развитие и живот.

По-късно аз сам се опитвах да пиша приказки под едно мое заглавие – „Под слънцето, луната и дъгата”.

Аз загубих баща си, когато бях на 23 години. От тогава живея само с майка си. Периодично майка ми ми казва, че нямаме достатъчно средства за да покриваме битовите си нужди. Формирал се е един специфичен цикъл. При него на определен период от време, майка ми оставя домакинството без важни хранителни продукти и ние гладуваме. Това отношение от страна на майка ми ме кара да се чувствам нежелан, пренебрегнат и не обичан. Много пъти съм се усещал наранен и неразбран. Всеки път, когато се опитам да изразя мнение, срещам трудност. Моето мнение никога не се взима на сериозно, това ме кара да съм потиснат.

Веднъж казах на майка ми: „Мамо, знаеш ли колко ми струва да работя на две места през седмицата…” …отговорът беше: „Не ме интересува…”

В резултат на това отношение аз имам психично заболяване и нарушена трудова способност 80%. След смъртта на баща ми, при все, че съм лежал няколко пъти в болница, не съм спирал да се залавям за работа периодично.

Аз имам едно мое мото и то е: „Чувствата раждат чувства, но насилието не винаги ражда насилие”.

Благодарен съм на малкото приятели, лекари и свещеници, дори на непознати за мен хора, които в трудни моменти са ми  помагали, за това, което съм в момента. А сега се чувствам не толкова тревожен и по-скоро добре.

Когато съм се чувствал най-самотен, съм търсил утеха и в християнската религията. Мисля, че това ми помогна да изградя едно специално религиозно усещане. Това ме прави да се чувствам по-добър, дава ми смисъл и ми помага да откривам красивите неща в живота.

Сега искам да отправя послание към всички хора, които имат моят психичен проблем. И посланието ми е:

„Живота не зависи от нас! Но ние сме длъжни на живота! А той е суров и справедлив!”

Аз се уча на търпение…..

 

едно от моите стихотворения

 

Кокиченце

Видях едно кокиченце с белите си цветове

И зеленото си похлупаче,

Заприлича ми на микрофонче, нашепващо ми нещо святичко,

Сякаш за любовта и пролетта!

 

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо