Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

Евгения

“Духът не убивайте”, е казано в евангелието. Да се поддържа духът жив помагат природата, църквата, културата и постите. След едни големи пости получих кръвоизлив в стомаха и много нисък хемоглобин. С кръвопреливане и медикаменти ме излекуваха добри български лекари, но изпаднах в тежка депресия. Вече четири години излизам от нея с лекарства. Благодарение на съвременната българска психиатрия, с помощта на “Адаптация”, излизам от депресията по-лесно. Аз имам дъщеря, която има цветен вътрешен свят. Тя има дете на седем месеца, Николай – синеок. Бащата е шотландец. Майка ми и баща ми се грижат за мен. Имам и сестра. Имам приятели.

Духът ми трябваше, за да почувствам по-добре творбите на българския символизъм – господстващо културно течение в България, по време на третото царство. В литературата най-известния символист е Пенчо Славейков. След него: Димчо Дебелянов, Яворов, Елин Пелин, Йовков, Змей Горянин и Николай Райнов. За да достигнат безсмъртие на творбите, тези автори отразяват природата на България, приказния свят, вярата. Покоят, безвремието и сънищата на сън и на яве. Вечното в живота, свързано с истината в него, която не се забравя. От художниците символисти, по-известни са Никола Петров, със своите пейзажи в София: Народния Театър, Лъвовия мост, Черквата “Света София”; Иван Милев с народните мотиви и български багри в картините си; Николай Райнов с приказните си истини; Борис Георгиев с простреляната сърна и дамските портрети; Цанко Лавренов с миниатюрите си на Търново. Всички тези творци са наследници на възрожденската епоха, възкресила ренесанса на българските царства. Ренесансовото сърце крепи българската култура и борба за вяра и свобода през цялото време на робството. Маниеризмът – леденото сърце звучи в поезията на Ботев и средногорския писател Любен Каравелов. Вярата вдъхновява българските иконописци и резбари. Иван Вазов възпява българската природа, просветителството в България, идващо от църквата и от училището. Българските монаси, като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Търновски, Иларион Макариополски, съживяват епохата на Теодоси Търновски и Патриарх Евтимий по времето на Шишмановци, когато се създават първите български университети, върху основата на исихията, свързана със сънищата и сърцето. Патриарх Евтимий написва житията на Света Петка и Свети Йоан Рилски. Целебните мощи на Света Петка са донесени от Цар Йоан Асен от Цариград. Тази Светица е почитана там и в Солун. Свети Йоан Рилски е наследник на Свети Климент Охридски и Свети Наум, учениците на Кирил и Методий, дошли в България по времето на Цар Борис. Покръстването на българите прави нашия език и култура безсмъртни. Знае се, че Цар Борис спечелил битката с болярите с необикновени свещи, които предизвикали апокалипсис. Българската култура е оцеляла благодарение на безсмъртния дух, който е отразила.

Известни европейски символисти са Оскар Уайлд в Англия и Алексадър Блок в Русия. Най-популярен е италианският Ренесанс.

Още древните гърци, обаче, ни разказват легендата за Икар, който не послушал баща си Дедал, полетял близо до слънцето, изгорил крилата си и паднал в морето. Вярата е както благо, така и голгота. И това е моя живот!!!

 

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо