Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

Другото е неизвестността.

Най-тежкото за един родител е да приеме промяната, която настъпва в детето му, вследствие на болестта. Да приеме, че надеждите, очакванията, плановете, амбициите, които е имал за детето си, никога няма да се осъществят. Другото е неизвестността. Никога не знаеш, дали и кога ще настъпи следващия епизод. И какво ще стане тогава, колко време ще продължи. На трето място идва въпросът какво ще стане с детето ти, когато теб вече те няма… Родителите си отиват в един момент, това е естествен процес. Сега за дъщеря ми се грижим цялото семейство, тя просто не си дава сметка колко грижи получава. Но какво ще стане, когато не може да разчита на нас – нито за финансова, нито за друга подкрепа… Тя е добре сега. Завършва висшето си образование, остават й два месеца още. Избра да пише дипломна работа, което е по-трудно, но тя искаше така и не сме се противопоставяли. За нас бяха трудни тези години – тя избра да учи в друг град. Не се чувстваше добре тук, в София, преподавателите не се държат добре със студентите в Университета, в който започна… Затова реши да продължи в друг университет, в друг град. Всяка седмица пътуваше, това доста ни натоварваше финансово… Но някак си се справихме. Подала си е документи за учи в чужбина. Една година магистратура. В хубав град, хубава страна. Резултатите ще станат ясни през юни. Тя е много доволна; ако тя е доволна с това решение – и аз съм доволна. Притеснява ме само, че специалността й не е много практична. Ще задълбочи това, което завършва тук, но няма да придобие конкретна професия и ще й бъде трудно да си намери работа… Докато следваше, на няколко пъти започва работа. Избираше странни работни места – рецепционистка в малък хотел, продавачка в кафене… никъде не стана. Тя самата си дава сметка, че болестта я ограничава, уморява се по-лесно от другите… не иска да започва работа, на която ще бъде подложена на голямо напрежение. В момента си взима редовно лекарствата. Сега не й тежи. Минахме през всякакви периоди – взимаше си лекарствата; после отказваше да ги взима. Или твърдеше, че ги взима, но не ги взимаше. Имаше и период, в който лекуващият й лекар й беше спрял лекарствата. Сега ги взима. Отнася се отговорно към заболяването си – търси лекуващия си лекар, ако не се чувства добре, взима мерки. Миналата година получи втори пристъп. Отдавна не беше имала. Първия път беше през 2003 година, тогава прекара повече от месец в болница. Изкара няколко години без проблеми… но миналата година беше много зле отново… Сега е добре. Най-важното е нашата надежда, че въпреки всичко, ще бъде щастлива. Много я обичам.

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо