Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

Дебора

 

Аз сега съм на 25 години.

Аз съм осиновена като бебе и не познавам родителите си.

Животът ми беше добър като дете, докато осиновителят ми не почина. Тогава бях на 5 годинки. След известно време осиновителката ми се омъжи за един мъж, от когото има дете. Тогава бях ученичка и живота ми се промени коренно.

Родителите ми не ми обръщаха никакво внимание. Гледаха само братчето ми и се грижеха основно за него. Мене ме лишаваха от най-елементарни грижи и храна. Живеехме в страхотна мизерия.

Ежедневието ми беше – от къщи отивах на училище и обратно, без да се отбивам никъде, не излизах никъде. Забраняваха ми да гледам дори през прозореца, откъдето можеха да се видят хора и коли.

Когато бях на 14 години, се разболях от ревматоиден артрит. Бях на лечение в 2-ра градска болница и от там ме насочиха за лечение в Банкя. Прекарах две години в санаториум в Банкя, където и учех. Тези две години бяха най-щастливите в моя живот. Там имаше режим и грижа и време за разходки. Там се научих да играя китайска дама. За това време, докато бях на санаториум, майка ми и братчето ми идваха много рядко.

Когато се върнах в София, кандидатствах в Техникум по обществено хранене. Приеха ме със специалност „Технолог, готвач и сервитьор”. Ходехме на практика по готварство и за мен беше много интересно.

Когато станах на 18 години, започнах да си въобразявам, че в ориза ми има червеи. Лятото преди да завърша техникума в четвърти курс, си въобразявах, че братчето ми е в опасност, това обикновено ставаше нощем и аз исках да го видя, за да се уверя, че е добре, но осиновителката ми не ми разрешаваше. Много ми беше мъчно за братчето ми и това ме побъркваше и изнервяше.

За това, че много исках да видя брат си и затова, че искам да гледам през прозореца, майка ми ме заведе насила в психодиспансера при доктор Марчева. Насила ми биха инжекция. След като се прибрахме в къщи за около две минути главата ми остана назад и не можех да я върна напред. Аз много се изплаших, не знаех какво се случва с мен.

Бяха ми изписани Рисполепт и Акинетон. Аз започнах да ги пия. По това време започнах да не мога да чета и да говоря и да ходя. Братчето ми ме учеше да ходя, показваше ми стъпки. Дори един ден ослепях за няколко минути, нищо не виждах. Аз много се изплаших.

След това доктор Марчева ме изпрати в Курило. Там останах около един месец. Когато излязох от там, бях добре. Успях да завърша техникума, благодарение на подкрепата на две мои съученички. Те не ме оставиха да се отпускам и аз успях.

Това беше 2002 година. Лятото започнах да продавам вестници, очила и часовници. Тогава се запознах с чичо Пешо, при когото живея сега.

Към края на месец юли осиновителката ми и нейния съпруг ме изгониха от къщи, затова, че не им давам пари. Останах на улицата с торбите багаж. Не знаех къде да отида и какво да правя. Откраднаха ми багажа. През нощта дремех в една зала с покер машини на централна гара. Не можех да ходя вече на работа, защото нямах сили от недоспиване и глад. Така след десетина дни ме видя чичо Пешо. Той ме заведе при доктор Марчева. Тъй като нямаше къде да спя, отидох в Курило, докато се уреди къде да живея.

В Курило останах около месец. Там, за да ми сложат инжекция, ме завързаха с едни колани. Имаше една добра санитарка и тя ме отвърза след това. Когато ме изписаха от от болницата трудно можех да говоря и да пиша. Това отшумя малко по-късно. Престоях и две седмици в психодиспансера. Докато бях в болница, си въобразявах, че ставам куче, защото краката ми се вдървяваха.

След като излязох от болницата, имам натрапливите мисли, че един ден пак ще остана на улицата, без покрив, сама, без никои… и че някой ми прави магии…

Много ми е мъчно, че нямам приятел, с който да мога да се разхождам и да си говоря.

Аз съм много притеснена какво ще се случи с мен, след като си отиде чичо Пешо. Не знам къде ще живея и въобще на кого ще разчитам и кой ще ме подкрепя тогава…

Истински щастлива съм се чувствала, когато съм била на планина и близо до морето…

В момента работя и това ме кара да се чувствам пълноценна. Аз много харесвам работата си и с удоволствие я върша.

Мечтая си за моя собствена стаичка… където да имам кътче с раковини, книги и плюшени играчки…

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо