Анонимен автор 2

 

ШИЗОФРЕНИЯТА КАТО ПРЕЖИВЯВАНЕ *

Усещам понякога, че мога да изгубя контрол. Реалността извън мен си остава по местата, но реалността вътре в мен се променя. Появава се страх, че ще припадна  (във всякакъв смисъл). Получавам команди в мозъка си, че трябва да направя определено нещо. Не знам командите мои ли са. Сякаш има един единствен верен път. Например, трябва да мина по определена улица или цял маршрут (пеша или с колата); трябва да кажа определено нещо; трябва да направя определено нещо.

Друг симптом: сякаш някаква деструктивна сила действа в мен. Всичко – реалността ми се струва мрачна. Страх ме е. Всичко ще пропадне. Аз ще се погубя.

Все едно нещо влиза и излиза от мен. Някаква сила. Всичко само добро или лошо, бяло или черно.

Усещам чуждо присъствие по време на кризата. Сякаш той е до мен и ми е „бръкнал”  в мозъка. Усещам го къде е. Усещанията ми са както ментални, така и физически. Тази сила пак ми говори. Получавам информация под формата „impact”, ментално въздействие; цялостно изречение с това, което трябва да направя или свърша.

Не усещам дума по дума изречението. Въздействието е цялостно и накуп.

Събуждам се сутрин с команда да уча. Не се подчинявам и после се чувствам зле. Защо? Кое съм аз? Това нещо, което влиза и излиза извън мен и което трудно контролирам или това, което правя в ежедневието. Това нещо е като цялостно съдържание. Може би моята същност. Цялостен репертоар за живота ми или късче от него (как трябва да протече). Усещането е както за съдба, която те води и когато не я следваш, се чувстваш празен и без съдържание, изгубен и може би – наказан.

Страх ме е, че паметта за миналото, настоящето и евентуалното бъдеще ще бъде изтрита. Че ще „забравя” всичко и няма да има настояще и бъдеще. Че няма да мога да се трансформирам.

По време на кризата въпросът за трансформация беше доста актуален. Не знаех в какво точно исках да се трансформирам. Може би в нещо по-добро, но командата или поривът беше за трансформация.

„Трансформирах” се в определени състояния и на определени места. Понякога само си мислех, че трябва да се трансформирам. Трансформацията засягаше цялата ми същност – ментално, емоционално, физическо тяло. Беше сложно нещо, плод, може би, на моя мозък. В някои случаи беше като да искам да извадя себе си от някъде или да променя себе си и вътрешното си „аз” в нещо друго, но изведнъж и бързо.

Много често исках да изляза от самата себе си или да извадя нещо лошо и деструктивно. Повръщах. Психичното беше свързано с физическото ми тяло. Когато не успявах, изпадах в криза. Нещо ме стягаше отвътре, понякога в гърдите или в гърлото. Като два пресичащи се пръстена вътре в мен. Пробвах йогийското дишане и то малко ми помогна да поуталожа симптома с двата пръстена вътре в мен.

Чувствам понякога (доста често, почти непрекъснато), че нямам сили да продължа напред и че съм празна. В мене има само хаотични мисли и единствено сеансите и правната материя, както и срещата с определени хора ме структурират.

Върти ми се нещо като съдържание вътре в мен, но ми коства невероятни усилия да го реализирам, да го „извадя” навън, в реалността. А когато го извадя, се чувствам пълноценна.

Не знам вътрешен път ли е, който трябва да извървя и го усещам физически, с тялото си, от корема до гърлото.

Изпадам понякога в състояние на свръхконцентрация и постоянно пребиваване в дадена материя или нещо друго. Материята е най-вече учебна. В такива моменти чувствам, че всичко е постижимо. Има някакъв смисъл, но пък усещам, че и краят е достижим също и след него не знам какво следва. Това е смесица между еуфория и последвала празнота.

Усещах в себе си нещо като център, центробежна сила, която ми дава тласъци и ме кара да върша разни неща – като, например, изведнъж да се облека и да изляза да тичам по улиците. По време на кризата си мислех, че това е центърът на „аза” вътре в мен, разположен в корема или гърлото.

Мисля, че доста често съм си замълчавала в ключови ситуации и неизразени емоции са се натрупали вътре в мен.

2007 г.

* Заглавието е на редакцията; авторът на този текст помоли името му да да не бъде публикувано

Поддръжа се от Студио Кипо