Телефонна информационна линия

В рамките на проект „Отворени умове“, финансиран от Фондация „Отворено общество” по Програмата за подкрепа на НПО по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, сдружение „Общество Адаптация“, съвместно с Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ откриха телефонна информационна линия за психично здраве.

Това е телефонна линия, на която всеки делничен ден между 12:00 и 16:00 часа на телефон 02 42 111 42 на цената на един градски разговор (междуградски за хората, живущи извън гр.София) можете да получите професионална информация за психичните разстройства.

Какъв тип информация предоставя информационната линия?
Информационната линия за психично здраве предоставя информация за същността и протичането на различните психични разстройства по лесен и достъпен начин. Можете да получите информация и за възможните  механизми за подкрепа, в това число и за различните здравни и социални практики по повод лечението и рехабилитация на лицата, страдащи от психични разстройства.

Какъв тип информация не предоставя информационната линия?
Информационната линия за психично здраве не е линия за приемане на спешни случаи и заявки, тя не функционира по метода на  работа на „консултативните” или „горещи” телефонни линии. Информация, свързана с медикаментозна терапия можете да получите само от вашия лекуващ лекар.

Принципите, на които е изградена информационната линия са:
- Предоставяне на професионална и достоверна информация за психичните разстройства;
- Насочване към различни служби и услуги, в сферата на психичното здраве (социални и здравни), функциониращи на територията на гр.София;
- Осигуряване на емоционална подкрепа;
- Обслужване от професионалист в сферата на психичното здраве;
- Гарантиране на конфиденциалност.

 

 

10 Отговора

22.06.2014 г.

Имам дъщеря на 44 години, разделена с мъжът си от 7 години, разведена от 2 години, има 18 годишен син. Има проблеми сама отглежда детето си, бащата живее с малолетна и не обгрижва детето по-никакъв начин. Дъщеря ми прави всякакви усилия да имат контакт баща и син, но не успява да ги осъществи, това я натоварва много, веднъж е много грижовна към детето си, купува му скъпи дрехи и храна, и в един момент започва да ругае че не го иска. не мога да разбера дали пък мъката не отключи нещо в психиката и. Когато и дам съвет да потърси психологическа или психиатрична помощ тя реагира агресивно казва че няма да живеем 100 години и няма смисъл от помощ. Детето също я натоварва , тинейджър ,създава и проблеми в училището, тя се съмнява че средата му не е много добра, следи го за наркотици непрекъснато и си въобразява че има основание. Искам да и помогна а не намирам начина.

23.09.2016 г.

Здравейте,
Радвам се,че има нормална обратна връзка в Интернет за хората с ментални и психиатрични проблеми.
Когато бях млад на 21 се сблъсках за първи път с психиатрията,струваше ми се ,че ме набеждават мои роднини за психо болен поради финансови и наследствени причини.
Имах приятелка,която ме обгрижваше с внимание,но мой роднина „разкри“ пред нея и роднините и,че съм психично болен.
Последва раздяла и много болка.
Лекарите държаха навсяка цена да се лекувам,без да си дават сметка,че бедноста и безработицата не се лекуват с хапчета и инжекции!
Ходих за една три месеца в Италия,там вкусих от свободата и човешката доброта.
Всички се раждаме равни и си отиваме равни на тази земя,само живеем в различия и самота.
Безпокоеше ме безапелативния тон на лекарите,които навсяка цена искат да изтъкнат,че си болен и непълноценен гражданин.
Надеждата,че един ден ще заживееш,като нормален мъж с приятелка или съпруга бе сломена от различните терапии и алчните ми първи братовчедки,които се борят за наследство.
Мисълта,че немога да получа адвокатска помощ защото съм социално слаб ме съсипваше.
Адвокатите са със силните на деня,с хората които държат парите!
Адвокатската помощ е най-зле даваната социална подкрепа в България.
Адвокатите са най-корумпираното професионално съсловие.
Лекарите психиатри имат за цел да притъпят амбициите ни за по-добър живот с медикаменти.
Българите се разболяват от психиатрични заболявания,защото немогат да получат добра и навременна юредичска консултация.
Всеки може да загуби работата си или да изпадне в социална изолация.
Тъжно е ,като се сблъскавам с толкова самотни хора.

05.02.2017 г.

Здравейте,
От началото на август 2016г. нещо се случва с мен и не мога да определя какво. С две думи не ми се живее. Не мога да разбера какво става с мен. Имам чувството , че все едно е друг човек , промених се от нищото. Преди бях общителен и весел сега не мога да опиша… сега съм развалина.

02.03.2017 г.

Имам ОКР от много време. Пия лекарства и ходя на когнитивно поведенческа психотерапия. Какво друго да предприема, за да се повлияе по-съществено лечението?

28.03.2017 г.

Ако се почуствате зле се върнете към природата,ходете на село,планина или море.
Подържайте своята хигиена и непозволявайте да Ви „неглижират“ психиатри с етикети,като „луд“,“шизофреник“ и др. такива.
Намерете си хоби и се вглъбете в себе си и своите интереси.Срещайте се с приятели,коиот да Ви зареждат с положителни емоции.
Живота е хубав!

29.10.2017 г.

Добър ден осъзнах че имам ОКР от два месеца много ли съм закъснял и възможно ли е лечение в срок от 1,2 години

14.06.2018 г.

Сигурен съм,че психиатрията в България е неадекватна да отговори на модерните тенденции в развитите страни.
Тук в България се „клишират“ и след това „неглижират“ българите имащи нужда от психиатрично лечение.
Доходите в страната са много ниски,хората живеят на „ръба на бедността“,всеки беден и безработен ли е „психично болен“,психиатрите не диферинцират проблемите на болните.
Остава проблемът с корупцията и лекарската олигархия,която прави милиони на гърба на болните.
Лекарите не работещи със здравната каса са много.
Един 20 минутен преглед при доцент.Георги Панов Панов струва 40лв.,а това е единствения начин да получиш адекватна медицинска помощ от добър специалист в Стара Загора.
Психиатрите не се ангажират с циганската раждаемост,разглеждат проблема всякъш са от друга държава.
Страната ни е залята буквално с араби,негри,индийци и африканци,които НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ психически…доходите на китайците и арабите имащи магазини на централната улица в града ни са 10 пъти по високи от мизерните 134лв,пенсия по здравословни проблеми на граждани с увреждания.
Държавата е мащеха за българите и майка пазителка за азиатците и африканците,които срещаме по българските булеварди!

03.09.2018 г.

Продажба на лудост: Всички ли сме луди? (2010)
Това е филм за „магическите“ хапчета, които „решават“ всички проблеми на хората, намесвайки се в деликатните мозъчни процеси на милиони хора. Филм за тандема психиатрия – фармацевтична индустрия, за психотропните продукти и техния пазар на стойност 80 милиарда долара или около 100-те милиона хора по света, които са на такива „лекарства“:
http://www.dokumentalni.com/archives/4406

11.11.2018 г.

В Република България има насилствена психиатрична намеса в личното пространство на българските избиратели и данъкоплатци.
Така наречения политически „Лов на вещици“ е в пълна сила в страната ни,освидетелстват се предимно българи патриоти и симпатизанти на патриотични политически сили.
Турците и турските лекари навлизат в лечебните заведения и болници на страната ни,като“Аджибадем клиник“във Варна и София.
Българите ,които не напуснаха страната ни стават жертви на лекарската корупция и тормоз,заради финансовия геноцид на правителството на Б.Б. и Ц.Ц.
Психиатричните диагнози по политически пристрастия ни доближават до страните от „третия свят“,като Китай и други слабо развити Африкански страни.

29.08.2020 г.

На вниманието на доцент доктор Георги Панов Панов от Стара Загора.
Тази масова „Кампания“ с поставянето на диагнозата „Параноидална-шизофрения“ на отслужили български мъже,с военна клетва към българската конституция е държавна измяна и национално предателство към народа ни!
Корумпирани лекари ,като доцент Георги Панов ще понесат тежката присъда на историята и оценката на идните поколения млади български учени.
За да поставяш диагноза „Шизофрения“ на млади български мъже,говори за това.че доцент Георги Панов обслужва чужди-не български интереси на Империалистически страни.
Българския народ е много лъган през хилядите си години на борби и несгоди,българската история е трудна изпълнена с героизъм.
Лекари,които са задгърбили идеалите на предците ни,работят само за пари и лесна слава,са обречени на съда на идващите поколения!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо