Имало ли е политическа злоупотреба с психиатрията в България - 1997 г.

София, 10 октомври 1997 г. /БТА/

В България няма типичен случай на политическа злоупотреба с психиатрията, каквато практиката съществуваше в бившия СССР с цялата система от служби, превърнати в психиатрични затвори. Това заяви пред репортер на БТА председателят на Българската психиатрична асоциация /БПА/, д-р Борис Бояджиев. По неговите думи, данни за политическа злоупотреба с психиатрията в България няма и в „Женевска инициатива за психиатрията” – организацията, занимавала се до 1990 година с откриване на случаи на политически злоупотреби с психиатрията в комунистическите страни.

БПА е готова да разгледа всички сигнали за лица, които са били в миналото обект на политическа репресия чрез психиатрията. Тя ще направи своя експертиза и оценка на всеки такъв случай и ще публикува заключенията, увери д-р Бояджиев. Данните трябва да се дадат от самото лице, с негово съгласие или от негов законен представител.

Като типичен пример за злоупотреба на властта с психиатрията у нас д-р Бояджиев посочи разпространена по тоталитарно време практика. Около партийни конгреси или международни прояви масово „се прибират” познати на психиатричните заведения хора, само за да не създават трудности. В много от тези случаи, обслужвайки властта, психиатричната система е прекрачвала законната граница, смята той.

Незаконни и нарушаващи лекарската етика според него са исканите данни от психиатричните служби за лица с психически разтройства от Добрички и Варненски район например, във връзка с борбата с престъпността от полицейски управления. Това становище на БПА е подкрепено от Директора на Националната полиция.

Според д-р Бояджиев, ключов момент в реформата на българската психиатрия и основна цел на асоциацията е психиатрията да престане да бъде институция за социален контрол върху поведението на индивидите.

/Екатерина Борисова/

Изтеглете пълния документ в pdf формат от тук.

Поддръжа се от Студио Кипо