Българинът не е полудял, но е луднал

Проф. ВИХРА МИЛАНОВА
ръководител на катедрата по психиатрия в Медицински университет – София
24 часа, 28 Март 2011

ГОЛЕМИТЕ психични заболявания не се влияят от социално-икономическата конюнктура нито като честота, нито като интензивност според световната статистика.

У нас такива данни не се събират, но ако под полудяване се разбира повишаване на психичната заболеваемост, не може да се твърди, че българите полудяват.

Обаче социално-икономическите сътресения като силно действащи обективни фактори могат да се превърнат в значителни стресори за големи групи хора. Точно в това се превръща сега у нас икономическата криза, която обхваща значителна част от населението. И което е още по-притеснително, действието й се проточва застрашително дълго във времето. Интензивността на стресора, широкият му обхват и голямата продължителност на неговото действие са изключително опасна комбинация.

Ако към действието на този страховит коктейл се добави и потенциалната опасност от радиоактивно въздействие, колкото и хипотетична засега да е тя, очевидно е, че все по-голяма част от хората ще достигат границата на адаптивните си възможности.

Потенциалът на близките, които могат да помогнат, постепено се изчерпва, социалната помощ става все по-трудно достъпна и отделният човек остава сам и безпомощен срещу връхлетялата го беда.

Няма фактор с по-разрушително действие върху психиката от продължителното състояние на безпомощност. Когато човек достатъчно дълго (колко точно, е строго индивидуално), не вижда „светлина в тунела“, той най-напред започва да губи вяра в собствените си възможности и в човешката взаимопомощ. Това е фазата на отчуждение, която постепенно преминава в ожесточение. Емоционалният живот на човека в тази фаза е изтъкан от тревожност и страх, гняв или самосъжаление, самочувствие на жертва или чувство за вина и т.н. Не закъсняват и първите физически симптоми: безсъние, световъртеж, сърцебиене, пребледняване. Затормозява се познавателната дейност и на човек му е все по-трудно да взема решения.

До това гранично състояние се стига независимо дали има наследствено обременяване, или предразположение към психично заболяване. Само от темперамента зависи дали ще се стигне до неоправдано повишена раздразнителност, агресия, самоизолация или суицидни настроения. В резултат на напрежението, което създава такова състояние, се разкъсват приятелски, семейни и интимни връзки, отлага се раждането на бебе, влошават се грижите за децата.

При това положение не бива да ни изненадват случаите на асоциално поведение на иначе нормални и дори незабележими хора. Това не е проява на психично болни, а реакция на хора в гранично състояние.

Казано на разговорен език и в рамките на шегата, тези хора не са полудели, а са луднали, което е нещо съвсем различно.

Що се отнася до психично болните и предразположените към психични заболявания хора, тяхната уязвимост, естествено, ги определя като рискова група при действието на такъв мощен социален фактор като настоящата икономическа криза. Още повече че мнозинството сред тях са социално слаби. Силният и продължителен стрес може да обостри състоянието на болните, да предизвика рецидиви, да оцвети налудностите в актуални окраски. Той може и да отключи страданието при предразположените към психични заболявания хора.

Но тази тънка и уязвима социална прослойка не определя здравното състояние и психологичния профил на обществото. Нейното незавидно състояние и оскъдните грижи, които обществото полага за нея, са още един знак за засилване на отчуждението То пък е сигурен симптом за сериозното разкъсване на социалната тъкан. А това вече ни засяга много повече.

Освен всички други последици от дефицита на човешка взаимопомощ според световната статистика всеки пети от нас поне веднъж в живота си се сблъсква с психичен проблем.

Още по-тревожна е оценката на социални антрополози, че стратегията на българина да оцелява поединично се изчерпва, а социалните структури не могат да поемат товара, което е сигурен път към анархия. Но това вече не е медицинска тематика.

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо