От няколко години се занимавам с хазарт…


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
От няколко години се занимавам с хазарт.Всичко започна докато бях студент.Залагах в казино, теглих заеми,за да покрия загубите си.Не завърших образованието си,въпреки че работих.Върнах се в родния си град.Намерих си работа, спрях да залагам в казината.В момента играя белот за пари и залагам на мачове.Дължа пари на колеги, на родители, наскоро отново теглих кредит. Залагал съм дори лични вещи.Не ме интересува,че приятелката и родителите ми страдат.Многократно са ме молили да се откажа от хазарта,но с нищо не могат да ме убедят.Когато им искам пари не уточнявам за какво са, а лъжа.Разбират за моите дългове от другите хора.

Предприети действия:
Не

Семейство:
Родителите ми са прекрасни хора.През целия си живот съм бил подсигурен.Семейството ми не е нито богато,нито бедно.Никога не съм бил лишаван от нищоП.

Приятели:
Приятелите ми също залаган на карти и мачове.Имам приятелка,която не одобрява залаганията ми.

Решаващи моменти:

Работа:
В добри отношения съм с колегите, често те ми дават пари на заем,които обещавам,че ще върна след определено време примерно 1 седмица и не връщам,макар,че си ги търсят.

Очаквания:
Искам да знам доколко състоянието ми е зле и какво трябва да предприема,за да изляза от него.

 

Отговор:

Ако един човек подозира, че може да има проблем с хазарта, в интернет има достъп до разнообразни тестове за самооценка. Трябва да се има предвид обаче, че тези тестове не поставят диагноза и не могат да заместят консултацията лице в лице с обучен професионалист. Те представляват инструменти за бърза проверка, които помагат на хората да решат дали да потърсят професионална оценка на своето поведение, свързано с хазартни залагания. Ето един примерен тест. Тестът е анонимен, състои се от 20 въпроса и е направен на основата на 20-те въпроса от сайт на “Анонимни зависими към хазарт” – Gamblersanonymous.org.

Това, което следва, е да се обърнете към специалист, който ще ви партнира в планирането и осъществяването на самото лечение. Имайте предвид, че лечението представлява дълга и тежка борба, за спечелването на която ще имате нужда от мобилизиране на много ресурс – вътрешен и външен (както от страна на зависимия, така и от обкръжението). Всяка подкрепа в този труден процес, наречен терапия, е добре дошла. Консултациите със специалист представляват ключов компонент от комплексната терапия на хазартната зависимост.

Ако сте от София, можете да се обърнете към Асоциация „Солидарност“, която развива специализирани дневни програми за рехабилитация на зависими от наркотици и хазарт индивиди.

Много от засегнатите от хазартна зависимост намират специализираните форуми в Интернет за много полезни и увеличаване тяхната мотивация да спрат да залагат и да удържат порива си да залагат отново. Ето един такъв специализиран форум.

Освен това, можете да се включите в регулярните събирания на Анонимните комарджии. Обичайно събиранията се провеждат ежеседмично и са затворени – предназначени са само за членовете на групата. Участието в тях е напълно доброволно и безплатно. Това, което помага в тези събирания, е най-вече възможността да разкажеш своята история, и съпоставяйки я с тази на другите да откриеш с огромно облекчение, че не си сам, че не си лош, а просто имаш проблем, за който има решение и изход! Информация за такива групи можете да намерите тук. Как точно работи и помага метода „Анонимни комарджии“ можете да научите от една подробна статия на д-р Герхард Майер.

Един радикален и на практика най-ефективен метод за лечение на хазартна зависимост е пълно откъсване от средата, в която проблемното поведение се проявява, и провеждане на продължително лечение в терапевтична общност (общност за рехабилитация на зависим). Това са така наречените комуни. Можете да се запознаете с условията, при които се провеждат терапевтичните им програми от сайтовете на организациите, които стоят зад тях: Билани, Феникс, Ново начало.

Още полезна информация по темата можете да намерите тук.

Успех!

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

Един отговор

16.12.2017 г.

Имам големи проблеми с хазарта бях по чужбина и бях събрал едни 30 000 лева всичко замина в казината на така наречените машинки ,днес пак изиграх 270 лева не мога да се спра само това ми е главата дори когато съм 400-500 лева отгоре просто ги изигравам и не мога да се спра докато не изирая и последната банкнота ,която имам .Не знам какво да правя всичките ми мечти и надежди потънаха в казината .Дължа и 800 лева на родителите си ,а работя за 600 лева нямам идея как ще ги върна .Имам нужда от помощ но не знам къде да я намеря .

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо