Дядо ни не е на себе си, въобразява си и не знае какво прави…


Консултацията е част от проект „Отворени умове“, осъществяван от сдружение „Общество Адаптация“ в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, договор № 14/30.01.2014 г.

Въпрос:

Проблем:
Дядо ни се преобрази в рамките на 5 дни. Направо не е на себе си. Не си спомня много неща. Въобразява си и не знае какво прави. Казва, че е на 60 години, а вече е на 73. Търси ключа за вратата, а той в същото време му е в ръката. Съблича се и ходи гол. Взима краставица, която я мисли за отвертка и иска да отвива разни неща с нея. Вчера го заварихме по пижама, напикан и бос в двора и се опитваше да разруши оградата на съседите ни. Искаше да изсипе един чувал, а дори не се сещаше и не знаеше как да го отвори (защото той беше завързан). Не знае кой сезон сме и казва, че след зимния сезон следва пак зима. На въпроса коя година сме отговаря 1996 ;( Не спи, не се храни и буйства!

Предприети действия:
Посещение на личен лекар, уролог, психолог и провеждане на скенер. Тъй като той вече е прекарвал 1 инсулт, психоложката при която ходихме ни каза че приемането на хора прекарвали инсулт в психиатрично заведение не е възможно. И дори да се опитаме да го вкараме по принудителен начин в болница не биха го приели, защото за такива хора нямало лечение.

Семейство:

Приятели:

Решаващи моменти:

Работа:

Очаквания:
Очакванията ми са да разбера възможно ли е по някакъв начин да настаним дядо ни в специализирано за неговото състояние здравно заведение, тъй като грижите за него са почти непосилни. Той е агресивен и не е на себе си. Каква стъпка бихте ни препоръчали за да му помогнем.

 

 

Отговор:

Здравейте,

Съжалявам за проблемите, на които вие и дядо ви се натъквате!

Така наречената от вас психоложка (допускам, че е възможно да сте се консултирали с психиатър, а не психолог, тъй като много хора не правят разлика) ви е подвела. На практика ви е излъгала най-брутално. Не знам защо го е направила. Описаното от вас състояние, ако не е резултат от остър съдов инцидент (инсулт) или друго органично мозъчно заболяване (например мозъчен тумор) подлежи на лечение в общо психиатрично отделение (или в геронто-психиатрично отделение, ако има такова). А ако е в резултат на остър съдов инцидент или друга общомозъчна патология или тумор, подлежи на лечение в специализирано неврологично отделение/клиника. След като сте направили консултации с общо-практикуващия му лекар и резултатите от скенера (предполагам на главен мозък) не са показали някаква изразена мозъчно-съдова или друга изразена патология в структурата на мозъка, която би наложила лечение по спешност в неврологично отделение, то такова лечение следва да бъде проведено в общо психиатрично отделение. Наличието на прекаран инсулт не е основание за отказ от приемане в такова отделение. При хората, които са прекарани мозъчни инсулти често се наблюдават различни психични и поведенчески нарушения, които понякога налагат стационарно лечение в специализирано психиатрично отделение или клиника. Ако откажат такъв прием, вие сте в правото си да им търсите отговорност чрез оплакване до директора на лечебното заведение, до директора на Регионалния център по здравеопазване (местната структура на министерството на здравеопазването) или директно до министъра на здравеопазването. Ако лекар в приемно-диагностичен кабинет откаже да приеме дядо ви в подобно на описаното от вас състояние, то това би представлявало лекарска грешка, грубо нарушение на медицинските стандарти и добрата клинична практика, тъй като това състояние представлява спешно медицинско състояние и отказът от хоспитализация би застрашил сериозно здравето и дори животът му. Ето защо съветът ми е де се обадите директно на 112 и да настоявате да предприемат всички необходими мерки чрез които да се овладее проблемното поведение. Хоспитализирането не е ваша отговорност, а на медицинския екип от Бърза помощ, който ще дойде да прегледа дядо ви. Ако преценят, че състоянието му може да се овладее в домашна обстановка, лекарят от Бърза помощ трябва да извърши нужните медицински манипулации, да се увери, че състоянието му е стабилизирано, да издаде медицински документ, описващ състоянието и извършените манипулации и да препоръча как да продължи лечението.

Понеже е много вероятно да става въпрос за деменция, дългосрочната прогноза трябва да бъде коментирана с лекар (ОПЛ, невролог, психиатър) и при наличие на персистиращи симптоми на когнитивен дефицит е уместно обмисляне настаняването на дядо ви в дом за социални грижи за хора с подобни проблеми. В този случай ще трябва да се обърнете към местната Дирекция „Социално подпомагане“ в общината, от където ще ви разяснят каква е процедурата за това.

Успех!

____________________________
Вие сте консултирани от д-р Владимир СОТИРОВ

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо