Историите, които психично болните хора се осмелиха да разкажат, извират буквално от сърцата им. Някои от тях се притесняваха. Други не знаеха как да построят изреченията си. Трети се чудиха дали изобщо да се разкрият. Четвърти бяха изключително смели и се осмелиха да напишат за болката и вътрешните им преживявания, които ме разтърсиха. Смятам, че всеки човек, четейки историите им, би намерил в тях нещо свое, би се докоснал до свои трудности и неволи, до чувствеността и крехкостта на психично болните, усещания, които безспорно „живеят” и в здравите хора.
Яна Кацарова, интервюиращ

 

По време на събирането на историите на хора с психична болест и техни близки, в ролята си на интервюиращ, аз имах уникалната възможност да се докосна до много интимни преживявания, свързани с болка, отхвърляне, неразбиране, самота, страх, липса на подходящата подкрепа в определения момент, объркване, неразбиране, ужас и липса на надежда. Красивото е, че разказвайки историите си, хората успяваха да преживеят отново много от тежките моменти, позволявайки ми да ги придружа в това и да се опитам да им създам усещане за подкрепеност и съпреживяване. Аз искам да благодаря на тези хора за това, че ми се довериха и ме допуснаха до своя свят. Усещам, че докосването ми до целия спектър от преживявания промени много неща в самата мен.
Ваня Величкова, интервюиращ

М. Н.: Биография - история на заболяването ми

Всичко започна с това, че исках да стана художник и взех 500 лева от дядо ми и баба ми за билет за Канада. Мислех да ходя при чичо си в Америка. Само че се отказах, защото изпаднах в потиснатост и накрая се разболях. Това стана през лятото между 10-ти и 11-ти клас. Преди това, обаче, още в 7-8 клас се бях отегчил от училището и, след като си намерих една доста добра компания, започнах да изоставям ученето. По това време ме обземаха най-различни настроения, и меланхолични и весели, но още нямаше нищо сериозно. Ходихме в едно кафене с Гошо Лозанов и Васил Василев и си приказвахме за живота. Това ставаше в кафене „Гъза на слона”. Гошо минаваше за психично болен, но и той не беше кой знае колко болен. Така се закрепихме до гимназията, когато след 10-ти клас, вече сериозно се депресирах, както бях започнал да описвам. Отидох за съвет при Тома и той ми каза, че е депресия, от която страдат всички, и няма нищо сериозно. Почнах да пия едни жълти хапчета, които ми предписа Тома и ми каза, че ако искам, може да взимам по едно вечер. Аз се стегнах и закърпих положението в училище за първия срок. След което се отдадох на рисуване – ходих на уроци по рисуване при Чико и след това през лятото ми хрумна да ходя в Канада, и ми се случи това, което ми се случи.

Тогава пак отидох при Тома за съвет. Той и другите ми казаха, че може и да рисувам и да уча, да ги съчетавам. Работата е, че едвам бях тръгнал в 11-ти клас и ми се наложи да си почивам до Нова година в къщи и да пия коктейли от хапчета – те бяха едни такива розовички, швейцарски. Тома ми каза, че съм болен, защото в началото си мислех, че имам някакво нарушение на логиката и не съм болен, и дори си мислех, че имам някакви изживявания, както например Толстой, но това беше първата голяма криза. И след като изкарах три месеца в къщи и ми идваха на гости Сашо от училището и четох книги и се разхождах от време на време с майка си, беше време да продължа. Но аз не издържах повече от три часа и се прибрах в къщи. Тома каза, че пак много съм издържал. И този път се наложи да прекъсна училището и да продължа на следващата година. Като през това време следях училищния материал, които взимаха в училище и ходех на рисуване.

Трябва да кажа, че тази криза ми мина около Коледа и след това цяла година бях добре и мислехме, че няма да се повтори. Но щом наближи време за училище и походих малко, пак изпаднах в депресия. Но този път ходих на училище, макар и депресиран – нямаше друг начин, трябваше да завърша. След бала си взех матурите и ми мина.

След това работих в киноцентъра и там се сбих покрай една история с едно момиче – Нели – и ме прибраха в клиниката за един-два дена. И след това, преди да кандидатствам английска филология, пак попаднах на същото място, пак за няколко дена, покрай Ивона, моята приятелка.

Като студент бях още веднъж в клиниката, пак за един-два дни. Наложи ми се да прекъсна за една година, защото не си бях взел изпитите.

По-дълго съм бил в клиника двадесет години по-късно. Когато излязох да скитам през нощта едно горещо лято и ме прибраха за една седмица в Курило. От тогава съм добре и си гледам здравето.

През 1996 година създадох организация за застъпници за психично здраве по проект на Хамлет тръст, който беше успешен и практиката ни продължи една година. Поради разногласия, организацията се развали.

Наскоро обсъждахме подновяване на проекта за застъпничество. И се надявам, че ще продължим да работим в тази насока.

Аз съм един от хората, които вярват, че може да има подобрение в областта на психичното здраве и мисля, че някога в бъдеще, след много години, ще се разреши. Аз съм оптимист в това отношение.

Съветвам тези, които се разболеят от тази болест, да не мислят, че това е провал в живота им. А да се опитат да го възприемат като, нещо което допълва живота им в духовно отношение.

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо