Група за взаимопомощ и споделяне на личен опит и информация за близки и роднини на хора с влошено психично здраве

В рамките на проект „Отворени умове”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия  механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., от месец април, Сдружение на близки и роднини на хора с психични заболявания „Общество Адаптация” сформира група за взаимопомощ и споделяне на личен опит и информация за близки и роднини на хора с влошено психично здраве.

Целта на групата не е просто да предостави на участниците информация за психично-здравните проблеми, а да им даде възможност да споделят своите трудности и преживявания, както и да сравнят успешните решения, които различните семейства са намерили в трудни ситуации.

Групата включва 8 – 10 участника и водещ. Събиранията на групата са веднъж месечно. Всяка групова среща продължава около 90 минути. В рамките на срещите водещият предоставя кратка информация по различни психично-здравни проблеми, която после се обсъжда от участниците. Повече време ще се отделя на въпроси и коментари на самите участници, така че фокусът е основно върху обсъждането на конкретни преживявания и реални затруднения.

Участието в групата е безплатно, но за да посещавате срещите, трябва да се запишете предварително. За целта трябва да се свържете с водещия на групата или с координатора на проекта.

За контакти и допълнителна информация:
Водещ на групата: Димитър Германов, 0888 56 93 45 или dgermanov@hotmail.com
Координатор на проекта: Теодора Гандева, 0879 88 65 78

Димитър Германов е психолог и групов аналитик. В момента е докторант в колежа Смит, Нортхемптън, САЩ. От 20 години работи с индивиди, семейства и групи, включително с хора с тежки психични разстройства, с трудности в адаптацията и в процес на възстановяване след психичен срив; от няколко години консултира и деца и юноши с нарушения в поведението и затруднена адаптация, както и техните родители.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Общество Адаптация“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

 

 

 

 

4 Отговора

24.04.2014 г.

Благодаря за тази възможност! Аз и една приятелка се записахме и днес ще се включим в първата сбирка, тъй като сме близки на много хора с психични проблеми, татко също се записа за участие есента. Голяма нужда имаше от такава група, радвам се, че започват да се създават инициативи, запълващи тази огромна празнина! Успех!

22.02.2015 г.

Преди 37 години имах голяма нужда от именно такова споделяне на проблеми с психичното здраве на наша близка. Тогава нямаше подобна група и трябваше да се справям сам. По професия съм инженер, но навремето преминах обучение и по програмата на Висшия медицински институт (сега Медицински университет). Участвувах и в научно-изследователски групи с медици за компютърни модели и обработки по онкология, психиатрия ендокринология и др. Нямах избор и през 1978 г. започнах самостоятелни изследвания по етиопатогенезиса на психичните заболявания, успоредно с ръководените от мен особено обемисти и трудни инженерни разработки. Още в началото установих, че психичните заболявания са заразни. Дължат се на една “бавна” инфекция, основната зараза от която се получава в момента на раждането. Бях много ограничен при избора на лекарства за тази болест, тъй като можех да използвам само продаващи се в аптеките без рецепта. Намерих нещо подходящо и с много неприятности и след много години лечение нашата близка беше излекувана напълно, без следи от заболяването. Лечението е много продължително с тези слаби лекарства, които използвах. Съвременната фармацевтика има големи възможности и за кратко време може да създаде ефикасни препарати, особено ако в тези разработки участвуват и добри медицински експерти. И може-би не след дълго ще можем да се поздравим с доброто здраве на нашите близки. Особено ако напомняме на държавните органи, че това трябва да стане.

01.11.2017 г.

Здравейте,наскоро ми се случи и аз да изпадна в такова състояние на психично разстройство. Много искам да се върна към стария си начин на живот. Търся нещо подобно като вашите групи за да мога да се излекувам. Спрях да ходя на работа, ходя в постоянен страх да не припадна да не умра. Затворих се в себе си, защото не получавам разбиране от околните, всеки казва че ми няма нищо и ще се оправя. Започнах да си мисля,че съм болна от неизлечима болест ходих по какви ли не лекари всеки ми казва че съм напълно здрава, а аз продължавам да се чувствам зле. Търся помощ

08.10.2019 г.

Как да се запиша не намирам линк за записване

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо