Изложба с творби на хора с психични проблеми гостува в културен дом „Средец“ в София

Експозиция с картини на хора с психични проблеми беше открита на 8 октомври (петък) от 16.00 часа в културен дом „Средец“ на ул. „Кракра“ 2 в столицата. Събитието се организира по случай 10 октомври, който от 1992г. се празнува като Световен ден на психичното здраве по решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация. Днес се отбелязва в над 100 държави под формата на местни, регионални и национални мероприятия.

За съжаление, все още се обръща твърде малко внимание на психично-здравните проблеми, както и на усилията за поддържането на добро психично и физическо състояние. Това е единствената ежегодна кампания, която насочва погледа на обществото към различни  аспекти на психичното здраве и психичните разстройства и напомня, макар и веднъж годишно, че няма здраве без психично здраве.

През 2010 година Денят на психичното здраве се проведе под надслов „Психичното здраве и хроничната психична болест – необходимост от продължаваща и интегрирана грижа”.

Картините в изложбата са създадени от клиенти на Дневния център и Защитеното жилище за хора с психични увреждания към Комплекс за психично-здравни услуги в район Слатина. Посетителите бяха изненадани да научат, че изложените платна са изработени за по-малко от месец в Арт клуба към Дневния център. Нарисувани с много желание и усилия, и с много подкрепа от страна на професионалистите в комплекса, освен че представят човешкото лице и способностите на едно дискриминирана и подценявана уязвима група от обществото, картините, имат художествена стойност.

Безспорно най-щастлива и горда от всички присъстващи на церемонията по откриването на изложбата, беше арт терапевтът Елена Иванова, благодарение на чиято енергия и вдъхновение, клиентите успяха да изявят уменията си и тази изложба стана факт.

Доц. д-р Александра Иванова, директор на програма Арт терапия към Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет, която оказа неоценима подкрепа за реализирането на културното събитие, представи художествените достойнства на творбите.

Комплексът, включващ Дневен център, Защитено жилище и социална пералня „Зелена“ е създаден по проект фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София”, като в момента се управлява от същата организация като държавно делегирана дейност.

Поддръжа се от Студио Кипо