Дебат в Червената къща на тема „Трябва ли хората с психични разстройства да се „радват“ на държавната грижа в складове за хора?“

23 февруари (вторник) 2010, 19.00 ч. Червена зала

Трябва ли хората с психични разстройства да се „радват“ на държавната грижа в складове за хора? – дебат

В институциите за възрастни с умствена изостаналост и психични разстройства в България хроничното занемаряване, отвратителните условия на живот и употребата на високи дози лекарства с цел контрол на поведението продължават да са рутина. Кога има изгледи да се случи деинституционализацията? Защо не се случва и как трябва да се случи? Дискусия с участието на Тома Томов (психиатър), Красимир Кънев (Български хелзинкски комитет), Яна Бюрер Тавание (разследващ журналист), представител на Министерството на труда и социалната политика (очаква се потвръждение). С подкрепата на фондация „Америка за България”.

На български език.

Вход: 2/1 лв.23 февруари (вторник) 2010, 18.30 ч. – откриване 24 февруари-5 март, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя зала „Безименна” Бунища за забравени хора фотографска изложба с автор Яна Бюрер Тавание Черно белите фотографии, заснети по време на четиримесечното журналистическо разследване на авторката в десет институции за хора с психични разстройства в България, Румъния и Сърбия, документират тежки нарушения на човешките права, и нечовешко и унизително отношение към хората с умствени увреждания.

Вход свободен

 

 

Поддръжа се от Студио Кипо