Go to footer

Разлика между Психолог и Психиатър

Ако имате въпроси за някоя терапия можете да ги зададете тук. Също, ако имате някакъв опит с някоя от тях можете да го споделите.

Разлика между Психолог и Психиатър

Мнениеот Atman » 09 Ное 2007, 18:18

Психологът е човек, който изучава психология, систематичното изследване на човешкия ум, включително поведенчески и познавателни способности и действия. Психолозите се много често се срещат в доста полета на действие. Най-често срещани са клиничните психолози, които се занимават с осигуряването на грижи за психичното здраве и могат да ръководят самостоятелни проучвания в областта си.

Психологът следва и прилага психлогията във връзка с разбирането, предпазването и облекчението на психологически базиран дистрес или
дисфункциониране и се опитва да допринесе подобрение и личностно развитие на едно субективно ниво.
Клиничната психология включва широк спектър от практики, в това число изследване, психологическа оценка, преподаване, консултиране, събиране на юридически показания. Централно за клиничната психология е практикуването на психотерапия, което от своя страна използва широк спектър от техники за промяна на мислите, чувства, вредни навици, психично здраве. Клиничните психолози могат да работят с индивиди, двойки, деца, възрастни пациенти, семейства, малки групи и общества.

Разликата с Психиатър

В САЩ лицензираните психолози притежават докторат в своето поле на действие, докато лицензираните психиатри притежават медицинско образование със специалност психиатрия. Психиатрите са лекари, които притежават медицинско звание, докато психолозите биха могли да притежават докторат на философските науки (Ph.D.) или (Psy. D.).
Като правило психиатрите прекарват значително по-малко време с пациентите си и главния метод на лечение е фармакотерапия.

Клиничните психолози главно разчитат на психологическата си оценка и използването на психотерапия, за да постигнат ефект с борбата с психологическия дистес. Не е необичайно страдащите от определени психологичски проблеми да използват услугите и на двата вида специалисти.

Много от психолозите се специализират и в провеждането на изследователски проучвания.

За вас преведе от английски Atman.

Надявам се този кратък текст да даде ясна предствата относно това, кой какъв е според професията си.

Слагам темата като важна и ще се радвам ако вие добавяте мнения и обогатяваме взаимно тази секция.
Things must be good for the soul, not for the ego!
Atman
Администратор
 
Мнения: 28
Регистриран на: 08 Ное 2007, 11:50
Местоположение: София


:

Мнениеот agopino » 09 Дек 2007, 15:18

Надявам се този кратък текст да даде ясна предствата относно това, кой какъв е според професията си.

Много важна информация от страна на Атман и аз уважавам труда и превода му! :wink: С много хора съм си говорил по въпроса и истината е, че 90% в България нямат и най-малка представа каква е разликата между психолог и психиатър. За последно на моя съседка сестра й завърши психология в Благоевград и тя каза, че изпитвала ужас как сестра й щяла от тук нататък да се среща с луди и да ги тъпче с лекарства :shock: :D Лично за мен обаче психиатрите допускат поредица от грешки повлияни от огромния фармацевтичен арсенал, с който разполагат в днешно време, и им е нужно поне малко да станат психолози, за да вземат да разберат по отблизо проблема на пациента си, особено в случаите на чумата на 21 век - депресията. И не да ги натъпкват с лекарства в безобразни дози, та да не могат да дишат от тях, а по-дълго време да изучат кое как ще им действа и тогава да предприемат мерки. То и народа го е казал: "10 пъти мери, веднъж режи" 8)
agopino
 
Мнения: 192
Регистриран на: 29 Юни 2006, 18:01
Местоположение: София


za planiraneto i deistvieto

Мнениеот oleg » 10 Дек 2007, 01:47

Един мой любим каламбур: ...Беше си толкова хубаво да мерим, защо трябва сега да режем :roll:
oleg
 


Мнениеот sandra06 » 17 Окт 2008, 05:55

:oops: :roll: :shock:
sandra06
 
Мнения: 342
Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:56
Местоположение: град София


Re: Разлика между Психолог и Психиатър

Мнениеот Romoidinut » 08 Дек 2017, 11:32

Знам, че днес е различно. Мисля, че отново е същото. Благодаря ви, че ми разказахте за това. Това е много полезно за мен.
Romoidinut
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Дек 2017, 11:26


Re: Разлика между Психолог и Психиатър

Мнениеот kissana » 15 Ное 2018, 12:08

Психолозите се много често се срещат в доста полета на действие. Най-често срещани са клиничните психолози, които се занимават с осигуряването на грижи за психичното здраве и могат да ръководят самостоятелни проучвания в областта си.

คาสิโนออนไลน์
kissana
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Ное 2018, 05:50


Назад към Начало форум


Назад към Видове терапии и отзиви за тяхКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта