Проф. Миланова: Трябва да има регистър на психично болните

След петорно убийство в софийския квартал “Гоце Делчев“, при което загина цяло семейство с психично болно дете, специалистите по психиатрия проф. Вихра Миланова и доц. Емил Калудиев посочиха в предаването „Неделя 150″ на какво трябва да се обърне внимание при предстоящото обсъждане на проблемите на психично болните в парламентарната здравна комисия.

Според проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, такива събития се случват на всякъде по света. Тя припомни за масовите убийства в Норвегия и САЩ.

Сега се случи и у нас. До сега не помня подобно петорно убийство. Бях потресена, когато чух новината. Оказа се, че психично болният в семейството не е извършител на убийствата, но най – вероятно неговото състояние е причина за това тежко решение, каза проф. Миланова.

По думите й, за всички пациенти с психични проблеми, които са извън болничните заведения, трябва да се предостави по – добра грижа. Според проф. Миланова медицинските грижи са на добро ниво, но психично болните имат нужда и от социална, и психологична помощ.

От 2001 година няма задължителна диспанзеризация. Тя е само по желание. Трябва да има регистър на психично болните, но не всички трябва да имат достъп до тази информация, каза проф. Миланова.

Според доц. Емил Калудиев, завеждащ психиатрична клиника във ВМА, психично болните са 1 процент от населението. По думите му, само 1 – 2 процента от психично болните могат да извършат тежки деяния.

У нас има стигма по отношение на психично болните. Те са оставени на произвола на съдбата, заяви доц. Калудиев.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

 

Един отговор

02.10.2022 г.

г-н Калудиев е един от рушителите на психиатричната практика във военната болница. Преживял постковиден инсулт, днес кротко смуче винцето си през сламка, за да не му изтича от устния ъгъл.

Оставете коментар


* Името, Имейла и Коментар са задължителни
*
Поддръжа се от Студио Кипо